Een tijdje geleden kwam ik het “World Happiness Report 2013” tegen. Dit interessante rapport van het Sustainable Development Solutions Network heeft onderzocht hoe gelukkig landen nou eigenlijk zijn. Denemarken blijkt het gelukkigste land ter wereld te zijn. Nederland staat op een nette plek 4. Ik was erg benieuwd hoe de onderzoekers deze ranking bepaald hebben en wat de Denen (en andere toplanden) dan zo goed doen.
6 Geluksfactoren
Onderzoekers van het Sustainable Development Solutions Network hebben aan de hand van zes factoren bepaald welke landen het gelukkigst zijn. Deze factoren zijn berekend aan de hand van de antwoorden op onderzoeksvragen. Als basis geldt een ‘residual happiness’-niveau, de basis gelukservaring zeg maar. Hier bovenop komen de 6 factoren, namelijk:
1. Hoogte van het Bruto National Inkomen
2. Hoogte van de levensverwachting bij geboorte
3. Mate van corruptie binnen de overheid
4. Mate van sociale cohesie
5. Mate van vrijheid om eigen levenskeuzes te maken
6. Mate van culturele vrijgevigheid.
De figuur hieronder laat dat op een mooie manier zien voor de Top 25 gelukkigste landen.
world-happiness-report
Opvallend is dat de meest gelukkige mensen blijkbaar in Noord-Europese landen wonen. Ook valt me op dat een groot deel westerse landen de top bevolken. Ik ben erg nieuwsgierig hoe dit nu komt (maar deze parkeer ik even voor een ander artikel). Wat verder opvalt is dat de toplanden democratisch zijn en het bevolkingsaantal niet al te groot is.
De Denen doen het blijkbaar erg goed. In 2012 waren ze ook al het gelukkigste volkje. We kunnen dus best wel iets van hen leren.
Maar Wat Doen Die Denen Dan Zo Goed?
Hoewel de Denen gewoonweg hoog scoren op de 6 genoemde factoren en op basisgeluk, zijn er nog aanvullende factoren te noemen die verklaren waarom juist Denemarken het gelukkigste land te wereld is. Lees mee!
1. Denen zijn goed van vertrouwen
Bijvoorbeeld, mensen die ze niet kennen vertrouwen ze vrij snel. En vertrouwen maakt mensen gelukkig.
2. Denen voelen zich in controle
Ze hebben een sterk gevoel te beschikken over hun eigen leven en lot en zijn ervan overtuigd dat ze iets in hun leven kunnen veranderen als ze dat niet aanstaat.
3. Denen oordelen niet
Tenminste, niet veel. In de Deense cultuur zit ingebakken dat iedereen het recht heeft zijn of haar leven zo in te richten als hij/zij wil. Denen oordelen niet snel over het leven van anderen. Dat leidt ertoe dat ze zich vrij voelen het leven te kiezen dat ze zelf willen. Dit draagt sterk bij aan de algehele tevredenheid van Deense bevolking.
4. Denen hebben een ander perspectief op geld
Denen gebruiken geld niet in materialistische zin, bijvoorbeeld om jezelf te verrijken met meer en mooiere spullen die de ogen van je buurman doen uitsteken. In Denemarken wordt geld gebruikt voor sociale activiteiten en zijn ze minder geïnteresseerd in grote huizen of auto’s.
5. Denen ondersteunen ouders
Deense families kunnen tot 52 weken ouderschapsverlof krijgen. Moeders krijgen 18 weken en vaders 2 weken. De rest van het verlof mogen ouders naar eigen goeddunken inzetten, alles 100% doorbetaald. Ook is kinderopvang prima geregeld tegen lage kosten. Dit zorgt er ook voor dat moeders weer redelijk snel aan het werk kunnen.
6. Denen hebben gezondheidszorg zeer hoog in het vaandel staan
De kwaliteit van gezondheidszorg is extreem hoog in Denemarken. En…gratis voor alle Denen. Ook is hun systeem heel vriendelijk en effectief ingericht. Je vaste arts begeleidt je daar door het complete medische systeem als het nodig is. Je wordt dus niet, zoals je bij ons vaak het gevoel krijgt, aan je lot overgelaten.
7. Denen prioriteren gendergelijkheid
Hoewel van echte gelijkheid nog geen sprake is, komen ze wel in de buurt. Net als Nederland overigens. In Denemarken is vrouwenemancipatie een collectief doel, niet een individueel streven. Het is dus echt iets wat de maatschappij graag wil.
8. Denen fietsen veel
Het schijnt dat de helft van alle reisbewegingen in Kopenhagen op de fiets gebeurd. Niet alleen is dat goed voor de gezondheid en beperking van CO2-uitstoot, ook levert het de stad geld op doordat de druk op de infrastructuur en luchtvervuiling wordt beperkt. Wat dus minder onderhoud en ongemak oplevert.
9. Denen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar
Doordat ze veel sociale zekerheid kennen en een uitstekende work-life balance, hebben zij een ongekend hoog aantal vrijwilligerswerkers. Ook kennen ze een hoog opkomstpercentage bij verkiezingen: 87.7% tijdens de laatste verkiezingen in 2011!
10. Denen houden van gezelligheid
Net als wij hebben zij er ook een woord voor: hygge. Als het weer wat somberder wordt en de zon zich wat minder laat zien, dan vallen de Denen terug op hun hygge. Dekentje erbij, kopje koffie, stukje chocola en veel kletsen met elkaar. En dat houdt ze optimistisch!
Ik denk dat je een aardig beeld hebt gekregen van onze gelukkige bovenburen. Ik merkte bij mezelf dat ik tijdens het tikken van dit stuk zin kreeg om m’n koffers te pakken en naar Denemarken te verkassen. Maar dat ga ik niet doen! Wat ik wel ga doen is wat van de Deense mentaliteit in Nederland promoten! En dan begin ik maar met wat hygge, we hebben hier nog wat over van gisteren…
På Gensyn!
Comments