top of page

Hende drechi, hende drechá i hende bruá; nèchi hende

Hende drechi, hende drechá i hende bruá; nèchi hende

DRAFT 1.0

1 maart 2021 (01.03.21)

Hende drechi, hende drecha i hende brua; Nèchi hende. In het Nederlands zegt men nette mensen en schoft (shouru). Deze mindset insprireert mensen en instanties tot het opzetten van ware campagnes als “Dushi hende” em “É Bon Yu di Kòrsou”. Ook zetten wij mensen, over en weer, ook weg als “hende pendeu”. Volgens mij is dat een term voor loser, minderwaardig schepsel. Die term is misschien een thema apart.

Op het eiland, ook in de media, hoor je het dagelijks. Mensen geven zich uit als nette mensen of noemen een ander zo en bestempelen anderen als ‘shouru’. En nette mensen willen niets met schoften te maken hebben, dus is er geen communicatie tussen de netten en de schoften; er wordt alleen maar gescholden op elkaar. En als een nette een keer in het openbaar een “mama” (de grootste beleding op het eiland is iemand naar zijn moeder sturen) loslaat, dan is hij gewoon ook maar een mens van vlees en bloed en is dat gedrag misschien niet goed te keuren, maar wel te begrijpen.

Maar wie bepaalt nu wat een net persoon is? Wie is een net persoon is? En waar komt dat gedoe vandaan? In de loop der jaren heb dit begrepen. Nette mensen zijn in de regel, mensen met een lichtere huidskleur, beter opgeleid en liefst ook welvarend. Misschien ook mensen die graag in het Koninkrijke willen blijven. Nette mensen van vroeger zijn mensen die op school bij de fraters hebben gezeten, maar dan op de betaalde school, want zij die op de school zaten waar het onderwijs gratis was, waren weer minder nette mensen. Ik denk dat men deze groep ‘hende drechá’ noemt (gerepareerde, verbeterde of gecorrigeerde mensen?). Tegenwoordig hoort de black jetset ook tot de nette mensen. Op het eiland bestaat er white en black priviledge. Het zijn geen scherpe scheidslijnen, maar ze bestaan weldegelijk.

Het onderscheid stamt mogelijk uit de slavensamenleving en heeft met het Katholicisme te maken (?). Het is een vorm van racisme, discriminatie, inclusie en exclusie. Het is een systeem van mensen die in principe gelijk zijn, eigenlijk, zichzelf discrimineren. Het is een bron van zelfminachting en een minderwaardigheidscomplex. Er zullen vast ook andere verklaringen en factoren te noemen zijn die een rol spelen bij dit fenomeen.

Belangrijker en diep triest is dat het nog steeds in stand wordt gehouden. Anno 2021 zijn de nette mensen in de regering en de schoften in oppositie. De boodschap van de netten is, blijf weg van die schoften. In hun frustratie trachten de “schoften” ons duidelijk te maken dat de zogenaamde nette mensen veel grotere schoften zijn, maar in nette pakken. De laatste jaren doen ze dat door vele aangiftes te doen bij het Openbaar Ministerie die moet bewijzen dat nette mensen ook schoftenstreken hebben. En het bizarre is dat ze af en toe successen boeken ook.

De oplossing voor deze vete is om ‘hunt’ (samen) meer te laten zijn dan alleen maar een slogan of uitspraak om juist de anderen weg te zetten als schoft. Wij citeren toch allemaal uit dezelfde bijbel? Of zijn wij hypocrieten (schijnheiligen)?

3 views0 comments

Comments


bottom of page