FDI: Oud denken in een nieuwe wereld
- mpgoede
- 1 hour ago
- 2 min read
FDI: Oud denken in een nieuwe wereld
11 november2025
Het is niet de eerste keer dat ik de theorie over Foreign Direct Investment (FDI) ter discussie stel. In eerdere bijdragen, zoals Rethinking FDI, Local Export-Oriented Investments, heb ik al betoogd dat FDI – zoals wij het nu kennen – achterhaald is.
Het idee dat buitenlandse investeringen vanzelf leiden tot economische groei, meer banen en een betere samenleving is niet overtuigend onderbouwd. Ja, er komt geld binnen, misschien. Ja, er worden gebouwen neergezet. Maar draagt het bij aan structurele vooruitgang? Creëert het duurzame banen, versterkt het ons menselijk kapitaal, bouwt het aan een rechtvaardige samenleving? Dat bewijs blijft uit.
Deze keer word ik opnieuw getriggerd door drie ontwikkelingen:
Een ingezonden stuk waarin wordt beweerd dat het overheidsbezit van land op Curaçao is teruggelopen van 70% naar 30%. Volgens de schrijver komt dit onder andere door slecht beleid, nepotisme en corruptie. Of dat klopt, laat ik voor rekening van de auteur, maar het raakt aan een fundamenteler probleem: wie stuurt de ontwikkeling van ons land eigenlijk? (Raphaela, 2025)
De jaarlijkse Export Strategy Week nadert. Een uitstekend moment om onze economische koers tegen het licht te houden. Wat is ons verhaal? Waar willen we naartoe?
De investment agency is weer actief met roadshows om buitenlandse investeerders aan te trekken. Maar wederom ontbreekt het aan een helder, eenvoudig verhaal: waarom zouden zij hier moeten investeren? In welke sectoren? Wat levert het ons en hén op?
Wat ik mis is visie. Een integraal model dat uitlegt hoe FDI bijdraagt aan het grotere plaatje. Ja, het staat enigszins beschreven in de National Export Strategy (NES). Maar het blijft te abstract.
We hebben behoefte aan een eenvoudig, transparant en geloofwaardig verhaal. Een verhaal dat uitlegt:
In welke sectoren we FDI willen aantrekken – bijvoorbeeld ICT, duurzame energie, circulaire economie.
Hoe we de focus willen verschuiven van toerisme en vastgoed naar kennisintensieve sectoren.
Hoe we ons onderwijssysteem en talentontwikkeling gaan richten op deze nieuwe economie.
Hoe FDI moet samengaan met Local Export Oriented Investments (LEOI), zodat lokale ondernemers meedoen en meeprofiteren.
Hoe we duurzaamheid, goed bestuur en sociale impact centraal zetten in plaats van louter economische groei.
Zonder dat verhaal blijven we hangen in oude modellen en gemiste kansen.
Het wordt tijd dat we FDI opnieuw definiëren. Niet als doel op zich, maar als middel – onderdeel van een breder ecosysteem waarin lokale ontwikkeling, kennis, duurzaamheid en inclusie leidend zijn.
FDI kan werken, maar alleen als het past binnen een duidelijke strategie, gedragen door de samenleving. Een strategie die we durven uitleggen aan onze jongeren, investeerders én aan onszelf.
Miguel Goede