ACU en de wet van autodestructie
DRAFT 2.0
4 juli 2022
Het implementatieproces van het veranderingsproces bij de grootste credit union op het eiland komt nu in een kritieke fase.
Zoals ik zo vaak heb gesteld verloopt change en change-management hier anders. Op het eerste gezicht ziet men de verschillen niet maar die zijn wezens groot. Ik ga het hier niet allemaal herhalen maar zoom-in op één wetmatigheid bij verandering op Curaçao die ik heb vastgesteld: de wet van de autodestructie. Deze heb ik reeds in 1997 beschreven in een van mijn eerste publicatie over change-management op Curaçao (Goede M. , 1997).
Wat houdt het in? Wij verzetten ons tegen verandering, net als overal. Net als elders spelen emoties een doorslaggevende rol. De belangrijkste emotie is angst voor verlies, meestal van baan, positie, inkomen, macht of zekerheid. Dit vertaalt zich in weerstand in de vorm van verzet. Dit verzet, eenmaal ingezet is bijna niet meer te stoppen of af te schalen; ramkoers. Het leidt bijna onvermijdelijk naar vernietiging van de organisatie. Ik zag deze wet in meest pure vorm tijdens de reorganisatie van de luchtvaartmaatschappij ALM in 1995. Het gevolg was dus dat de maatschappij ophield te bestaan. Jaren later zie ik het nog bij het veranderingsproces bij de raffinaderij van de afgelopen vijf jaren. De weerstand van de arbeiders en hun vakbonden hebben ertoe geleid dat drie jaar geleden de raffinaderij is gestopt en er nu al vijf pogingen zijn geweest om een operator te vinden om de meer dan honderd jaar oude raffinaderij nog een keer te laten roken. Ook bij de implementatie van het pakket van hervormingen, vastgelegd in het landspakket, te begeleiden door het Coho, meen ik de werking van de wet te bespeuren.
Nu terug naar de ACU. Met deze wetmatigheid in het achterhoofd moet men zich ernstig zorgen maken over de toekomst van deze organisatie.
References
Goede, M. (1997). 2020; Creating our Caribbean Future. Arthur Anedersn.
Miguel Goede
Comments