top of page

Waar blijft mijn ontbijt?

Waar blijft mijn ontbijt?

 

15 mei 2025

 

Vanaf februari 2025 valt het me steeds vaker op. Ik had veel gasten over de vloer, en dat betekende regelmatig uit eten. Maar wat me echt begint op te vallen: de wachttijden. Gisteren gebeurde het weer. Ik had een meeting om 10:30 en besloot in het pand ernaast snel een eenvoudig ontbijt te scoren. Om 10:37 rekende ik alleen mijn koffie af – het ontbijt was gewoon nog steeds niet gekomen.

Mijn eisen zijn de afgelopen tijd flink verlaagd. Geef me gewoon binnen 20 minuten mijn maaltijd en ik ben tevreden. Maar zelfs dát lijkt tegenwoordig een onhaalbare luxe. Er zijn nog maar twee zaken waar ik weet: daar lukt het nog. De rest? Vergeet het.


Tijdens diezelfde meeting sprak ik twee leiders uit de horeca en hospitality. Het gesprek ging al snel richting personeelstekort. De sector waarschuwde jaren geleden al: we gaan 10.000 mensen tekortkomen. Toen klonk het als overdrijving. Nu blijkt het optimistisch geweest.

Op het eiland hebben we zo’n 7.000 mensen in de onderstand. En dan nog een onbekend aantal ongedocumenteerden. Zelfs als we ál die mensen zouden inzetten (wat al onmogelijk is), zijn we er nog lang niet. Veel cliënten zijn arbeidsongeschikt – fysiek, mentaal of anderszins. En dan is er nog iets: niet iedereen heeft de juiste attitude voor dienstverlening.

Daarover bestaan twee kampen. De één zegt: attitude kun je niet aanleren. De ander zegt: natuurlijk wel. Ik kies ervoor het tweede te geloven. Maar zelfs dan blijft er één harde realiteit: we hebben een serieus tekort aan mensen. En dat heeft gevolgen – niet alleen voor je ontbijt, maar voor de hele economie. Het toerisme verbreekt records, maar wij kunnen de toerist niet de kwaliteit van service bieden. Steeds meer toeristen doen hun beklag op sociale media.


Iedereen roept om diversificatie, innovatie, nieuwe sectoren. Maar wie gaat dat allemaal uitvoeren? Wij hebben de mensen simpelweg niet. Of beter gezegd: we zetten de juiste mensen niet in. Het echte kapitaal – de mensen met academische opleidingen, kennis, brainpower – blijft ongebruikt. Waarom? Omdat we vasthouden aan het “family & friends”-model.

Wat is de oplossing? Begin bij het begin: optimaliseer je brainpower. Daar zit de sleutel.


Miguel Goede

Comments


© Miguel Goede, 2024
bottom of page