top of page

Uit dezelfde pan (Den mesun wea)

DRAFT 2.0

15 september 2022

Ik ben een soep liever. Ik ben geen grote liever hebben van Curaçaose muziek als de tumba, niet te verwarren met de tambú. Jaarlijks komen er meer dan honderd carnaval tumba’s erbij. Twee van mijn favorieten gaan over (soep)pannen: “Tapadera” gezongen door Little Leito en “Den mesun wea” gezongen door – volgens mij – Mistica Stefania. Maar eigenlijk gaat het mij om de pan met soep als metafoor voor de samenleving. Het is een metafoor dat ik opvoer om studenten statistiek uit te leggen. Wie een lepel soep proeft, weet alles over de soep. Zo is het ook met een steekproef. Ik gebruik het ook om uit te leggen dat alle organisaties in een samenleving ook uit dezelfde pan komen. Met andere woorden, er zijn verschillen tussen een bank en een hotel, maar het personeel komt uit dezelfde pan; het zijn twee borden soup uit dezelfde pan.

Wat ik wil zeggen is dat de problemen waar het politiekorps nu mee worstelt, zegt ons ook iets van de samenleving, want ook politiemensen komen uit dezelfde pan soep, ook al heeft men de goede werving en selectie.

Dezelfde redenering leg ik ook voor aan mijn vrienden van politieke partijen die mij wille overtuigen dat hun politieke partij echt anders is. Ze zijn misschien wat anders en toch komen ze uit dezelfde pan. Dus onderscheid maken tussen ‘zij’ en ‘wij’ is niet vol te houden en geeft alleen maar spanningen en problemen.

Een ander concept dat het metafoor van de soep pan mij heeft gebracht, is het idee van ‘model.’ Een grote organisatie als de universiteit – een bord soep – is een simulatiemodel van de samenleving. Wat er op bijvoorbeeld op de universiteit speelt, speelt ook in de samenleving. Met andere woorden, sociale dynamiek dat zich in die organisatie afspeelt, speelt zich ook af binnen de samenleving en vice versa. Kortom het is één pot nat.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comentários


bottom of page