top of page

Pedro Luis Brion, investeerder in vrijheid

Pedro Luis Brion, investeerder in vrijheid

DRAFT 1.0

25 september 2021

Al een paar dagen plaats ik mij denkbeeldig op het “podium” van Theater Luna Blou in Otrobanda, om mij voor te bereiden voor een masterclass aan investeerders, in opdracht van CINEX, Curaçao Investment & Export Promotion Agency. De opdracht is het achterhalen van ‘Reasons’ om te investeren in Curaçao. Al een tijdje ben ik bezig met Otrobanda, Willemstad. Ik realiseer mij dat dit de tweede haven is van het koninkrijk. Al eeuwen komen hier mensen en handelswaar binnen, en vertrekken mensen en wordt waar verscheept. De haven is de connectie met de wereld, het is de levensader van het eiland, de baarmoeder van Curaçao.

Het kan geen toeval zijn dat 27 september 2021 het tweehonderd jaar geleden is dat Brion hier stierf, op negenendertig jarige leeftijd. Hier in deze haven moeten de ouders van Brion binnen zijn gevaren, als investeerders in de haven. Beiden uit de zuidelijke Nederlanden (Brabant of misschien het huidige België) afkomstig waren. Het gezin verhuisde in 1777 naar Curaçao.

Pedro Luis Brion werd vijf jaar later, op 6 Juli 1782 geboren. Sommige bronnen zeggen in Otrobanda, in de Nanniesteeg, anderen zeggen op de plantage Rozentak, waar hij de eerste zestig na zijn dood lag begraven. De Nanniesteeg staat wel te boek als woning van zijn broer Theodor. Luis had nog drie zussen. Philippus Ludovicus werd op dezelfde dag van geboorte gedoopt, in de Sint Annakerk gedoopt. Dit is niet zo ver van waar de andere held, Carlos Manuel Piar, werd geboren ini de Rifwaterstraat.

Op 17 jarige leeftijd ging hij naar Nederland voor opleiding voor de zaak van zijn familie. Hij sloot hij zich aan bij de strijd van het Bataafse leger. Werd gevangen genomen door de Engelsen. In 1803 keerde hij terug Naar Curaçao. Ook hier streed hij tegen de Engelse. Een van zijn meest sprekende heldendaad was toen hij de Engelse blokkade door brak aan de Noordkust van het eiland op de St. Jorisbaai te landen. In de periode van de Engelse studeerde hij de Verenigde Staten, economie en scheepvaart.

In 1799 orf hij het vermogen van zijn vader en was hij een succesvol vermogende zakenman. In 1813 sloot hij zich aan bij de onafhankelijkheidsstrijd van Amerikaanse content. Uit bronnen lijkt het alsof hij de grootste en misschien de enigste financier was van de revolutie. Hij schopte het tot Admiraal.

In 1882 verliet zijn kist zijn geboorte eiland, door de Annabaai om bij gelegd te worden, naast zijn strijdbroeders die Venezuela en het Zuid-Amerikaanse content hadden bevrijd, in het Panteón Nacional de Venezuela.

Hoe is het mogelijk dat op zo’n klein eiland zo’n geest kon zijn geboren en zich hebben ontwikkeld? Voor deze geest was de wereld klein; hij vaarde even naar Engeland, kocht een schip, hoorde van de grootste vloot ooit van de Spanjaarden en twijfelde niet dat hij ze zou verslaan. Een man die het bijna in zijn eentje opnam tegen de grote mogendheden van die tijd; Engeland en Spanje.

Wat was zij reason? Hij stopte zijn hele vermogen in de revolutie voor de vrijheid. Het ging hem om vrijheid, als ik het kan begrijpen. Hij maakte het mee in Nederland, Amerika, Haïti en hij vond het iets om voor te willen sterven. Hij leidt zijn broer en zussen en kinderen in Margarita een vermogen aan schuldbekentenissen van de nieuwe republiek na. Het is onduidelijk hoeveel van de is schuld is terugbetaald. De enige ‘smet op zijn blazoen’, dat hij deelt met zijn vriend “El Libertador” Simon Bolivar, is dat hij het doodvonnis van zijn land- en dorpsgenoot Manuel Piar ondertekende.

In gedachte zie ik het Maritiem Museum, een gebouw dat ook hoort in het verhaal van Brion. Het leven van Brion leert ons dat Otrobanda, Punda, Scharloo, Pietermaai de baarmoeder zijn van Curaçao; veel meer dan alleen maar economie. De communicatie ging toen uitsluitend over zee. De kracht van deze baarmoeder zal weer herstelt worden als het wordt voorzien telecommunicatie.

References

Euwens, P. (1921). ADMIRAAL PEDRO LOUIS BRION; 1821 — 27 September — 1921 (Deel 1). Nieuwe West-Indische Gids.

Euwens, P. (1921). ADMIRAAL PEDRO LOUIS BRION; 1821—27 September—1921 (Slot). Nieuwe West-Indische Gids.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comentarios


bottom of page