top of page

Ministers zijn modellen?

mpgoede

Ministers zijn modellen?


10 maart 2025


Op 8 maart plaatste een Facebookvriendin een bericht met de vraag waarom de minister niets doet aan het driften en racen van motoren nabij de Dome bij Hato Airport. Elke avond zorgt dit voor overlast en gevaarlijke situaties. Ze deelde daarbij beelden van een motor-ongeluk dat daar had plaatsgevonden. Haar bericht kreeg veel bijval, maar ook kritiek.

De tegenstanders voerden aan dat de drifters zelf verantwoordelijk zijn en ervoor moeten zorgen dat alles veilig verloopt. Anderen be-weerden dat het terrein privé-eigendom is en dat de minister van Jus-titie daar geen zeggenschap over heeft. Toen echter werd opgemerkt dat het terrein een openbaar karakter heeft en de minister wel degelijk verantwoordelijk is, kwam het bekende tegenargument: waarom wor-den ministers altijd lastiggevallen?

Steeds vaker lijkt het erop dat ambtsdragers worden gezien als modellen: er voor de sier, maar zonder daadwerkelijke verantwoorde-lijkheid. Natuurlijk hoeft een minister zich niet te bemoeien met elk gat in de weg of elk motorincident, maar hij is wél verantwoordelijk voor beleid en de aansturing van het overheidsapparaat. Wanneer het gaat om de openbare orde, heeft de burger maar één optie: zich wen-den tot de politie. En als de politie structureel niets doet, is het lo-gisch om de minister ter verantwoording te roepen. De burger kan immers nooit zelf het recht in eigen handen nemen.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat mensen burgers afvallen wanneer zij klagen bij een minister. Als een minister zich niet verantwoordelijk voelt voor handhaving en beleid, wie dan wel? En als burgers niet mogen klagen bij degenen die verantwoordelijk zijn, hoe moet het dan verder met de samenleving?


Nu heb ik toevallig na het schrijven van bovenstaande de film Wòki Tòlki gezien. Een film waar de minister van Justitie letterlijk en figuurlijk een significante rol in speelt. Ik ga de film hier niet bespre-ken. Het is wel de moeite waard. Het geeft weer hoe een minister van Justitie de samenleving ziet. Het is rauw en je ziet hoe 80% van de bevolking worstelt. Het driften op motoren speelt in de film ook een rol. Het bevestigt dat de minister weet wat er speelt en hij stelt iets eraan te doen en bereid is om alles er aan te doen. Dus het moet hoofdgeven.


Miguel Goede

Comments


© Miguel Goede, 2024
bottom of page