top of page

Zingeving

Zingeving

DRAFT 3.0

7 februari 2023

Enkele jaren terug schreef ik al dat opleidingen rekening moeten houden dat ze mensen opleiden in een wereld waarin er mogelijk niet genoeg werk is. Toen waren wij bang dat AI banen zou vernietigen (Goede, 2017). Maar na enkele jaren pandemie zijn wij bang dat er niet genoeg werknemers zullen zijn. Dat komt onder anderen dat velen niet terug willen naar hun werk. Men spreekt van de Great Resignation. Inmiddels heeft de ChatGPT zijn intreden gedaan en wordt weer het einde van veel banen aangekondigd. Er is door anderen gesteld dat de 4IR veel andere nieuwe banen zal creëren. Deze laatste stroming lijkt gelijk te gaan krijgen, gezien het tekort aan werknemers. Maar het gaan om meer dan zomaar banen, het gaat om zinvolle banen, zinvol werk en niet zogenaamde bullshitbanen.

Al sinds de Grieken en mogelijk eerder zijn filosofen het min of meer met elkaar eens dat de mens doelen moet hebben; zingeving. Persoonlijk ervaar ik het ook zo, dus heb ik niet de behoefte om nader te reflecteren of wij, ik, kan zonder zingeving.

Het was voor mij toch een verassing om in november 2022 in VN te lezen: “Analyse; Kunnen wij wel zonder werk? Waarom wij verslaafd zijn aan zingeving.”. Ook dit artikel gaat over nuttelooswerk. Maar het gaat ook over het nut van werk; werk zorgt dat wij sociaal zijn, ons ontwikkelen, een identiteit ontwikkelen, en zorgt voor structuur en zorgt voor de maatschappij. Voor de een is het een paar uren per week werken en voor anderen is dat vijftig uren per week. Werk is een existentiële zaak geworden (Vrij Nederland, 2022).

Ik moet ook denken aan het boek over de zingevingseconomie (Klomp & Maarhuis, 2018). In de toekomst willen mensen het gevoel hebben dat ze ergens toe bijdragen. Denk met dit in het achterhoofd na over de werkloosheid van meer dan 20% en vraag je af wat het verband kan zijn met de pandemie van psychische aandoeningen.

References

Goede, M. (2017, April). Education in a World Where There Are Not Enough Jobs. Journal of Business and Economics, 8(4).

Klomp, K., & Maarhuis, N. (2018). Pioniers van de nieuwe welvaart Drijfveren en dilemma's van ondernemers in de betekeniseconomie. Business Contact.

Vrij Nederland. (2022). (09, Ed.) Vrij Nederland, 83.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page