top of page

Wetenschapper bedreigd

Wetenschapper bedreigd

DRAFT 2.0

22 juni 2022

Ik zie steeds vaker dergelijke koppen in de media. Het viel mij voor het eerst op toen president Trump tegen wetenschappers riep: That is just another opinion. Dat leidde in 2017 tot globaal protest van wetenschappers die duidelijk trachten te maken dat wetenschap meer is dan een mening. De afgelopen twee jaar is het niet ongewoon dat een viroloog persoonlijk met de dood wordt bedreigd. Maar wat houden wij dan over? De wetenschap heeft zich al decennia opgeworpen als een alternatief voor geloof. Nu in is een tijdperk waarin wetenschap steeds meer in twijfel wordt getrokken. Waarin er social media bestaat om deze twijfel te verspreiden. Waarin er conspiracy theories opduiken. Wat nu?

En toch hebben wetenschappers het deels aan zichzelf te danken. Het volgende citaat handelt over deze situatie in Nederland:

maar het moment van ontmaskering komt met rasse schreden naderbij. Het maatschappelijk ongenoegen onder de praktisch geschoolden is groot en groeiend, zo laten de surveys van het Sociaal en Cultureel Planbureau keer op keer zien. De kloof tussen praktisch en theoretisch geschoolden, in termen van levensstijl, culturele voorkeuren, media consumptie, werk en inkomen, woon- en gezondheidssituatie, en zelfs woonplaats (Randstad versus de rest), dreigt onoverbrugbaar te worden, zoals René Cuperus en Josse de Voogd in hun Atlas van afgehaakt Nederland laten zien. In de woorden van de Nederlandse socioloog Jonathan Mijs: de een gaat naar de markt en de ander gaat naar Marqt, en nooit komen ze elkaar tegen. Terwijl het wantrouwen in politiek en bestuur, juist doordat de politieke en bestuurlijke functies vrijwel uitsluitend worden vervuld door theoretisch geschoolden, nog nooit zo groot is geweest. Gecombineerd met veertig jaar falen van de expertocratie is dat een brisante cocktail. (Engelen, 2022)

Op Curaçao is het niet anders. Het is het gevolg van benoemen van Family & Friends, met een hogere opleiding, die daar meer zitten van wegen hun kennissen dan hun kennis. Het gevolg is, het ene na het andere debacle, dat de woede van de practisch- en niet opgeleiden voedt en die niet langer geloven in de wetenschap.

References

Engelen, E. v. (2022, mei 4). De meritocratische tirannie. Retrieved from www.groene.nl: https://www.groene.nl/artikel/de-meritocratische-tirannie?fbclid=IwAR14XDFN89y6chXCZ9fl1Q0bSP8PtWALC3irqjrsMszgIANFk_LMWhkrqIQ

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page