top of page

Voorbij cosmetische veranderingen - Een reflectie over transformatie

Voorbij cosmetische veranderingen - Een reflectie over transformatie

DRAFT 4.0

1 september 2023

In een voortdurend veranderende wereld vinden we onszelf vaak op zoek naar verandering―toch is er een nieuwsgierige inconsistentie in onze honger naar verandering. We omarmen de herziening van logos en de lokroep van een fris merkimago, terwijl we terugschrikken voor de diepgaandere transformaties die er werkelijk toe doen. Maar wat als ik je vertelde dat er een ander soort “cosmetische verandering” is, een die verder gaat dan oppervlakkige aanpassingen? Laten we dit idee eens onderzoeken, met een focus op de valkuilen van slecht doordachte transformaties en de ware essentie van verandering.

Laten wij teruggaan naar Curaçao die nog worstelt met de herontwerping van zijn nationale logo. Het was een goedbedoelde poging om de identiteit van de natie te verheffen, maar het resultaat was verre van opbeurend. Na maanden van onderzoek en speurwerk, verscheen er een rapport van de SOAB. Het idee dat deze cosmetische verandering Curaçao naar nieuwe hoogten zou tillen, eindigde in een nuchtere werkelijkheid.

De datum 10/10/10, die de geboorte van Curaçao als natie markeerde, leek monumentaal, maar achteraf gezien was het slechts een oppervlakkige verandering die ons in een vrije val deed belanden. Sindsdien voelen we de neergang in verschillende domeinen.

En dan is er het rijk van nieuwbouw, vaak gezien als een tastbare vorm van transformatie. We hebben dit scenario zien spelen bij pogingen om ons gezondheidssysteem te hervormen door de bouw van een nieuw ziekenhuis. De beoogde transformatie verliep niet zoals verwacht―de gezondheidscrisis is groter dan ooit tevoren. Een vergelijkbare situatie deed zich voor bij de bouw van een nieuwe gevangenis en een opgewaardeerde luchthaven, zij het misschien met iets minder ernstige gevolgen. Er zijn genoeg voorbeelden om te laten zien dat het veranderen van logo's of het oprichten van nieuwe gebouwen niet per definitie tot transformatie leidt. Ware transformatie vindt plaats binnenin onze gedachten - het gaat om groei en ontwikkeling, niet om iets dat haalbaar is met snelle cursussen of workshops.

Echte transformatie wordt gevoed door zelfreflectie. Het gaat om introspectie, persoonlijke groei en de bereidheid om ongemakkelijke waarheden onder ogen te zien. Het is een reis waarbij verouderde overtuigingen worden losgelaten, nieuwe perspectieven worden omarmd en eigen grenzen worden uitgedaagd. Dit soort transformatie manifesteert zich niet in een nieuw logo of zelfs in grootschalige infrastructurele projecten. Het vergt tijd, inspanning en een toewijding om van binnenuit te veranderen.

Dus, de volgende keer dat je verleid wordt om naar transformatie te streven, overweeg dan eens naar binnen te kijken. Een nieuwe branding en het bouwen van iets nieuws kunnen tijdelijke opwinding bieden, maar ze zullen geen blijvende verandering teweegbrengen. Richt je in plaats daarvan op het stimuleren van een cultuur van zelfbewustzijn en groei. Investeer in onderwijs dat kritisch denken en empathie bevordert. Bevorder dialogen die bestaande normen uitdagen en nieuwe ideeën stimuleren.

Onthoud dat de meest ingrijpende transformaties zich afspelen tussen onze oren. Het is een proces dat verder gaat dan uiterlijke verschijningen en onze gedachten, handelingen en houding doordringt. Omarm de kracht van zelfreflectie en je zult ontdekken dat echte transformatie niet slechts een oppervlakkige facelift is, maar een levenslange reis om de beste versie van onszelf te worden.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Other Side of the Coin

The Other Side of the Coin March 2, 2024 In our discussion on disease poverty, primarily stemming from the lack of a steady income, it's essential to consider the flip side: the presence of excessive

bottom of page