top of page
Search
  • _

Van troonrede tot Seri'neger (Negerberg)

Van troonrede tot Seri'neger (Negerberg)

DRAFT 2.0

21 september 2022

Het is de dag na de extreme regenval die de dagen na extreme hitte aflost. Voor sommige mensen die last kregen van wateroverlast was dat niet zo fijn, maar al met al een welkome afkoeling van de extreme hitte van de afgelopen dagen. Het is de ochtend dat de koning in Den Haagde troonrede voorleest, nadat hij de dag daarvoor het koninkrijk vertegenwoordigde bij de staatsbegrafenis van koningin Elisabeth II in London. Eerder vorige week was Rutte in Suriname waar hij aankondigde dat er binnenkort excuses aangeboden zullen worden voor de slavernij.

De rede gaat naast nog een voorschot op de excuses, volgend jaar, het jaar van honderdzestig jaar afschaffing slavernij in het koninkrijk, over de inflatie, met name de energieprijzen. Lang de route werd nadrukkelijk geprotesteerd.

De rede is nog niet uitgesproken of het komt binnen via email, samen met de miljoenennota, ander nota's en analyses van de pers. Kan mij nauwelijks herinneren waar de speech van onze gouverneur tijdens de opening van ons parlementair jaar overging. Bij ons gaat het nog om de topinkomens die maar niet willen inzien en inbinden dat hun exorbitante inkomens aan banden gelegd moet worden. Het gonst van berichten en geruchten over spanning binnen de coalitie. De minister president zou het gehad hebben met twee of meer statenleden van de coalitiegenoot die kritiek hebben op het Curaçaohuis.

Ik moet denken aan de patriotten die aandacht vragen voor de Seri'neger waar Tula en zijn strijders zich in 1795 hebben verschanst, waar velen zijn gesneuveld en Tula en zijn mensen gevangen zijn genomen na verraad. Het is voor hen heilige grond. Sommigen stellen dat het met het reparatiegeld van Nederland, door de regering opgekocht moet worden. En de naam moet gewijzigd worden, want ‘neger’ is een denigrerend woord.

Ondertussen mogen wij stemmen voor op de diverse ontwerpen voor een nieuw wapen voor Curaçao. En verder valt op de ministerie van VVRP na jaren begonnen is met strepen op de weg en dat er iets gedaan wordt aan de wegen. Maar de achterstand is zo groot dat sommigen denken dat het nooit terugkomt naar het niveau wat het ooit was. Kortom, waar hebben wij het over?

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

This book is on an Uthopian Small Islland Development State (in the Caribbean). It covers: The individual The family The education The neigborhood Living Work Governance This Uthopia is powerd by info

Even institutions like The Economist are concerned about the lack of jobs in the future due to the progress of technololigicale developments and the implementations of these. http://www.economist.com/

I admire does who talk about the future with conviction, because the future is unknown. Someone said the best we to predict the future is to create it. I do not know. The future has changed. The chang

bottom of page