top of page

Vakbonden, ABVO enzo

Vakbonden, ABVO enzo

DRAFT 1.0

12 mei 2021

Vorige week hoorde ik weer die dame die zich verkiesbaar had gesteld voor het bestuur van de vakbond ABVO in een radiointerview. De interviewer vroeg of zij zich weer verkiesbaar zal stellen de komende verkiezing. Ze zei twee dingen. Ze heeft geen vertrouwen in de verkiezing en dat het steeds dezelfde groep is die moet winnen. En dat ze niet in het bestuur hoeft te zijn om de kunnen dienen. Waar gaat het weer over? Ik heb het voor u opgezocht en zie hieronder een citaat.

Het bestuur van de ABVO doet voorlopig geen uitlatingen in de pers over de uitspraak die de rechter eerder deze week deed. De verkiezingen voor een nieuw bestuur in 2018 zijn volgens de rechter niet volgens de regels verlopen en moeten voor het eind van het jaar opnieuw plaatsvinden. Het huidige bestuur is het daar niet mee eens, maar laat voorlopig de woordvoering aan een advocaat over. De rechtszaak was gestart door een deelnemer aan de verkiezingen voor een nieuwe voorzitter. De deelneemster had niet gewonnen en maakte bezwaar tegen de elektronische stemming omdat die volgens de regels van ABVO niet zijn toegestaan. (Radiostilte ABVO, 2020)

Volgens mij heeft het het bestuur niets met het vonnis gedaan en de media heeft er niet verder nagevraagd. Dit brengt mij tot de vele perikelen binnen politieke partijen na de verkiezingen. Of het nu is de partij waar de leider op stapte. Zijn partij had geen zetel. Of de partij waar de top weg liep omdat men het ineens niet meer kon vinden met de leider, nadat ze partij de twee zetels verloor. De andere partij was de oprichter er vandoor met de enige behaalde zetel. Een andere partij kende spanningen omdat de voorgestelde minister geen kandidaat was op de verkiezingslijst. En dan heb je de partij die nummer vier op de lijst verzoekt de zetel af te staan zodat nummer vijf de Staten kan binnen treden, want nummer vier had wel erg veel stemmen verloren. Ik hoor Zita nog in een interview bij Z86 volhouden dat ze niet had gelogen over de ramp bij Knip, maar het is gewoon op een opname te zien en te horen hoe ze dat wel deed.

Mijn punt is, of het nu een vakbond, een politieke partij of een clubje betreft; democratische organisaties vallen in handen van een niet democratische kleine groep die de spelregels gebruikt om de macht op de organisatie te behouden. Dat is dus de ijzeren wet van de oligarchie die stelt dat alle organisatievormen, onafhankelijk van het democratische of autocratische gehalte in het begin, onvermijdelijk oligarchisch worden (Ijzeren wet van de oligarchie, sd). Mijn punt is dat de vakbonden in een wurggreep zitten en daardoor dreigen te vergrijzen en verstikken.

References

Radiostilte ABVO. (2020, juni 24). Retrieved from paradisefm.cw: https://paradisefm.cw/radiostilte-abvo/

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page