top of page

Turismo tin futuro aden, pa abo tambe; toerisme heeft de toekomst

Turismo tin futuro aden, pa’bo tambe; toerisme heeft de toekomst

DRAFT 2.0

12 februari 2022

Al decennia zijn wij opgevoed met deze slogan. Recent was er een speciale persconferentie van de regering, minister van SOAW, en de hotelketen, want van de 1200 vacatures zijn nog 400 open, terwijl het hotel in april van dit jaar opent. Er zijn onvoldoende sollicitanten terwijl de werkloosheid erg hoog is; boven de 20% en 42% onder de jongeren. Het hotel trekt aan de aan de bel en de minister van SOAW komt in actie. Dit is niet de eerste keer. Dit deed zich voor bij de opening van Hyatt en in mindere mate bij Renaissance, meer dan twaalf jaar geleden. Opvallend dat Corendon dit probleem niet kende. En er staan nog wat hotels te openen dit jaar en de komende jaren, want wij zijn nu een mono-economie, gebaseerd op een economische poot, toerisme.

Blijkt dat zelfs een aantal mensen een niet reageert op een voorgeschoteld contract. Het gaat al snel richting dat de Curaçaoenaar niet wil werken en dat buitenlanders wel willen werk en werken in het illegale circuit. Sommigen denken dat er een verborgen agenda is om werknemers te importeren.

De volgende schuldige is het onderwijs, te beginnen bij de beleidsmakers. Wij beheersen de talen niet meer. Er is niet opgeleid voor het toerisme. Dat is niet helemaal waar want er is zelfs een Academy Hotel en een bacheloropleiding hospitality. Onderwijs is inderdaad een probleem. We praten ook daar een decencia over 21st Century Skills. Dit is wezenlijk want het is veel meer dan toerisme.

Het lijkt mij typische een geval van blame the victum. Zo wordt niet gesproken over dat er sollicitanten zijn die nog niets hebben gehoord op hun sollicitatie, over het aangeboden salaris, over het feit dat het hotel afgelegen is en het openbaar vervoer niet functioneert. Weet u wat het kost per dag om op het werk te verschijnen en de verhouding tot het inkomen? Ook dit weten wij al decennia.

Nu roept men dat wij de onderstand moeten conditioneren aan solliciteren. Andere roepen zelfs dat het afgeschaft moet worden. Wat opvalt is dat er geen enkele analyse, al dan niet gebaseerd op data, is. Dit zou onder anderen van SOAW moeten komen. Misschien moet er een quickscan komen van bij dit ministerie net als bij de belastingdienst.

Dit allemaal in een context dat internationaal een consensus aan het groeien is dat het sociaal vangnet op de schop moet en dat Universal Basic Income de essentie moet zijn van het nieuwe systeem. Er is steeds meer bewijs dat mensen met een UBI niet alleen bereid zijn om te werken, maar beter instaat zijn om toe te treden tot de arbeidsmarkt, want mensen kunnen beter nadenken als ze een klein beetje zekerheid hebben (Weisstanner, 2022).

References

Weisstanner, D. (2022, January 20). COVID-19 and welfare state support: the case of universal basic income. Retrieved from academic.oup.com: https://academic.oup.com/policyandsociety/article/41/1/96/6512155

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page