top of page

Transperency

IT

Het is 26 juni. Ik heb slecht geslapen. Ook het Transperency International rapport over de integriteit op Curacao is gepresenteerd. Mijn conclusie: Rechtstaat op Curacao is kapot. Ik geloof er niet meer in en ik denk niet dat het nog te repareren is en dat er nog ooit een vertrouwensbasis voor zal zijn, althans bij mij niet meer.

De media scoren slecht bij TI. Ze zijn niet onafhankelijk want de adverteerders hebben teveel macht. Het doet mij denken aan de media-opleiding die ik al jarenlang bij de universiteit had willen starten, maar steevast door bijna iedereen intern is getorpedeerd. Iedereen kijkt naar de drie zwakste peilers volgens TI: politieke partijen, media en het ambtelijk apparaat. Maar kijk naar de sterkste peilers: het rechtssysteem, de ombudsman en de rekenkamer. Als dat onze beste peilers moeten noemen, hebben we een groot probleem. Geen van de drie werkt. Althans niet voldoende. Zowel de ombudsman als de rekenkamer hebben een tekort aan gekwalificeerd personeel en hebben onvoldoende middelen. Breek me de bek niet open over de rechtspraak. Toen de rechter haar verantwoordelijkheid moest pakken, keek ze de andere kant uit. Het is pijnlijk, maar we moeten de feiten onder ogen zien: Curacao is a failed/falende state/staat.

Op 25 juni 2013 is ook Hodge gekozen als leider PAR nadat hij enkele maanden minister president te zijn geweest in het takenkabinet namens Wiels de leider van de PS. Dit is voldoende aanleiding voor Leeflang om de volgende ochtend op te stappen en de partij PAR te verlaten. Dit lat nogmaals zien dat politieke partijen niet functioneren.

Over transparantie gesproken. Prism. Ik kan het nog niet vatten dat die Amerikanen alles afluisteren en opslaan. Want dat is wat Edward Swondon aan het licht bracht in juni 2013. Dat is ook de boodschap van Assange en Bradley Manning. Ik moet steeds weer aan Wim de Vrijer, mijn vorig jaar overleden vriend en mentor, denken die zei: "Lees Brave New World nog een keer". Over 1984 van George Orwell hadden we het al gehad. Je gaat steeds vaker denken aan de elitistisch theorieen: We worden gestuurd door een elite. Je gaat in het komplot van fluoride in het drinkwater geloven. Je gaat in de macht van Monsantos geloven. Je gaat in de Bilterberggroep geloven. Je gaat in de macht van de vrijmetselaarij geloven. In de twaalf families die Curaçao in hun macht hebben. Het schenden van de privacy is een grote bedreiging voor 3.0. Hoe gaat de mensheid zich tegen dit grote gevaar beschermen? Zo ver gaat TI natuurlijk niet.

0 views0 comments

Comments


bottom of page