top of page

Tijd, sex, geld

Tijd, sex, geld

DRAFT 2.0

23 februari 2022

Steeds meer zie ik een verband tussen tijd, sex en geld. Ik moet denken aan het gezegde: tijd heelt alle wonden. Blijkbaar is het niet zo. Volgens mij bestaat (voltooid) verleden tijd steeds minder. Bij #metoo kan het gaan om zaken die jaren terug hebben afgespeeld. Ook vonnissen, al dan niet op het gebied van zeden, maak ook financiële zaken, gaan vaak over het verleden. Over financiën gesproken, zaken met de fiscus gaan ook over het verleden, en ik bedoel niet één jaar terug. Het internet speelt hierin een belangrijke rol. Dankzij het internet kunnen wij zo in het verleden van mensen duiken. En als wij iets in het verleden tegenkomen, dan komen de emoties gelijk op. Het is dan alsof of iets dat zich tien, twintig, dertig of honderden jaren, zich nu of gisteren heeft afgespeeld en nu gevolgen aan verbonden moet worden. Zie bijvoorbeeld het verleden van Nederland in Indonesië en het leden van de WIC en VOC. Bij dit terug gaan in de tijd zijn wij selectief. Zo is blijft het dossier van de 300 a 400 verdampte miljoenen bij Aqualectra, RdK en Curoil vooralsnog gesloten. Ook zijn de vonnissen die verband houden met deze verdamping, bij het benoemen sommige bestuurders en toezichthouders geen issue.

Men zou denken dat ‘plaats’ (locatie) ook in het rijtje thuis hoort. Enerzijds heeft men gelijk. Waar je ook in de fout ging, het zal je achtervolgen in deze interconnected wereld. Dat geldt zelfs voor wat je doet in Metaverse. Anderzijds maakt het een groot verschil uit je met drugs wordt gesnapt, in Nederland, de VS, Indonesie of Singapore. Als deze fout in het oosten is begaan, loopt men de kans dat men het niet na kan vertellen.

Ik wil nog iets zeggen over ‘sex.’ Ik verwijs hierbij naar een advocaat die dit vertelde op de radio. Ik verschuil me achter hem, want anders zou de lezer bij mij verhaal halen. Wij snappen sex niet langer. Sex is het meest natuurlijke wat er is. Het hoort bij de mens als species die zich moet voortplanten. Zonder sex houdt het voor de mensheid op. Mensen die sex willen met een ander, doen niet vreemds maar iets zeer natuurlijk. In de loop van de evolutie is sex los komen te staan de voortplanting. Sex wordt een vorm van entertainment. Er ontstond naast het oudste beroep ter wereld een ware industrie, die een van de meest innovatieve is ter wereld. Een vernuftige uitvinding is een vibrator die op afstand via de smartphone te bedienen is. De anticonceptie en de entertainment industrie hebben daar een belangrijke rol in gespeeld. Om dit te reguleren zijn er geschreven en ongeschreven regels ontstaan om het natuurlijke in banen te leiden. Zo moet er sprake zijn van wederzijdse instemming en is de grens voorlopig gesteld om 16 jaar, voor sex tussen een volwassen en een onvolwassenen. Om het verder te illustreren, wijs ik erop dat niet zolang geleden homoseksualiteit strafbaar was. In deze context weet ik niet wat ik moet met het primitieve gedrag van een dickpic of sex met een zestienjarige, en de moderne verontwaardiging daarop.

Ik kan mij voorstellen dat men soms naar het verleden moet kijken voordat men vooruit kan kijken, maar ik heb steeds meer het gevoel dat wij meer bezig zijn met het verleden dan het heden en de toekomst. En ik begrijp echt wel het leed wat mensen in het verleden is aangedaan. En ik blijf met de vraag, wie heeft niets te verbergen? Wie heeft geen lijken in de kast? En welke oude koeien blijven wij uit de sloot halen? Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page