top of page

Teveel plannen?

Teveel plannen?

DRAFT 2.0

15 janauri 2022

Als je vraagt om een plan hoor je gelijk, er zijn te veel plannen, laten wij nu eens iets uitvoeren. Dat noemt men paralysis by analysis. Of op de vluchten naar de toekomst, want door te plannen hoeft men niets te doen.

Ja, er zijn te veel plannen. Maar plannen zijn altijd plaats en tijd gebonden. Man kan niet vijf jaar later een plan implementeren. Het moet geactualiseerd worden. Men zegt dat consultants veel geld verdienen met het herschrijven van oude plannen en daar zit best een kern van waarheid in. Maar is dat de schuld van de consultant?

Plannen is onderdeel van de PDCA cyclus (plan, do, check, act). De PDCA-cyclus is een methode van continue verbetering. Met deze methode wordt aangegeven dat voor het bereiken van een hogere kwaliteit een continue cyclus op gang moet worden gebracht van het plannen van acties, het ten uitvoer brengen van geplande acties, het checken of de resultaten van de acties werkelijk zijn zoals was beoogd, en het bijsturen of bijstellen van de uitvoering of plannen naar aanleiding van de check resultaten.

Wij blijven hangen in plannen van de PDCA. Een van de redenen is omdat wij denken dat plannen perfect en gedetailleerd moeten zijn en pijnloos moeten worden geïmplementeerd door niets te veranderen. Veranderen mag best een nieuw logo of huisstijl zijn, het mag ook een nieuw gebouw zijn, maar de mens moet door kunnen gaan met zijn bestaand gedrag. Dergelijke plannen bestaan niet. Daarom werken wij al jaren met prototype die steeds verbeterd worden. Tegenwoordig werken wij volgens SCRUM en AGILE. (Allemaal methodes van werken die uit de softwareontwikkeling wereld komen.) Volgens mij komt het neer op: reflection in action. Naar mijn mening is de essentie, plan en implementeer snel en leer nog sneller van je fouten. Maar nu is de ‘notaberg’ het grootste excuus om niet te plannen.

Nelson Mandela zou ooit hebben gezegd: "Vision without action is just a dream, action without vision just passes the time, and vision with action can change the world."

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page