top of page

Systemen Curacao 3.0

Curaçao is een  complex adaptief systeem dat bestaat uit een aantal aan elkaar gekoppelde deelsystemen. Een complex adaptief systeem (CAS) is een complex systeem waarvan de onderling verbonden componenten de mogelijkheid hebben zich aan te passen en te "leren" van eerdere ervaringen.

Enkele van de deelsystemen zijn: de overheid, rechtshandhaving, de wegen, de havens, de utiliteitsvoorzieningen, de ICT, de financiele sector, afvalstoffenverwerking, onderwijs, etc.  Voor een goede ontwikkeling zouden alle deelsystemen op een zelfde hoog niveau 3.0 moeten functioneren. Wij weten allemaal wat er gebeurt als de stroom uitval of als er geen internetverbinding is. 

De financiele sector draait NIET op het niveau 3.0, maar is eerder een van de oorzaken waarom Curaçao op 2.0 zal blijven vast zitten.  Als een deelsysteem beter zou functioneren, dan is dat moeilijk vol te houden omdat de andere deelsystemen op het niveau 2.0 of zelfs lager zitten.  Als een systeem het zou begeven, zal heel Curaçao plat gaan.  Dat moment lijkt nu steeds dichterbij te komen.  In de literatuur spreekt men van Xevents.  Wat mensen die deel uitmaken van een deelsysteem zich moeten realiseren is, dat er maar een systeem is: Curaçao 3.0. 

Sterker nog, Curaçao 2.0 zit vast en is niet meer te redden:

De overheid is bankroet (AD, zaterdag, 22 september 2012).

Het gerucht is dat Aqualectra in de financiele problemen is.

Pensioen gerechtigde leeftijd moet omhoog.

Dus we moeten ons met elkaar gaan bemoeien.  Waarom dreigen bepaalde subsystemen op Curaçao het te gaan begeven? Slecht management en slechte bemensing.  Curaçao heeft sinds jaar en dag problemen met the right person on the right place.  Het goede van de afgelopen twee jaar is dat we nu weten wie het in ieder geval niet kan. En ja, de dertigers (generatie Y) heeft enige bagage, maar moet beter samenwerken met babyboomers en de generatie X.  Samenwerken is noodzakelijk, want anders loopt Curaçao 2.0 vast dat staat vast. En als we niet snel zijn zal het niet lang meer duren.  Het zal in 2012 nog gebeuren, als we niet gezamelijk ingrijpen.  De visie en het doel is er al: Curaçao 3.0.

De oplossing is niet om 2.0 te repareren, dat kan niet meer.  De oplossing is om nieuwe deelsysteem van 3.0 te gaan ontwikkelen.  De uitgangspunten voor dit systeem zijn duurzaamheid en samen delen.

1 view0 comments

Comments


bottom of page