top of page

Stemmen Curacao 3.0 = electronisch stemmen

Op 19 oktober 2012 gaan we stemmen.  Stemmen is onderdeel van democratie 3.0.  Over stemmen valt veel te vertellen, zo hield Orlando Cuales vorige week een speech over de verantwoordelijkheid van de kiezer.  Ik wil mij zo beperken tot het stemmen in het stemhokje.

Op zondag 7 oktober 2012 werd president Chavez voor de derde maal gekozen tot president van Venezuela tot 2019.  De opkomst was met meer dan 80% een van de hoogste ter wereld.  Ter vergelijking: de opkomst bij de laatste verkiezingen voor de Tweede kamer in Nederland was 73,8%.  Maar wist u dat de verkiezingsproces van Venezuela behoort tot de beste ter wereld?  Dat zegt de Carter Foundation van president Carter.

Maar wist u dat tot en met twee verkiezingen terug Curaçao waarschijnlijk de beste verkiezingen ter wereld had?  We stemden elektronisch, net als Venezuela. En het resultaat was bekend binnen 30 minuten, na de sluiting van de stembus.

Maar een stel paranoide politici dachten dat via het systeem verkiezingen werden gestolen en we moesten terug naar het rode potlood.

Ik ben het met John Baselman en Mitch van Velzen eens dat het lijkt alsof we niet naar 3.0 willen. Ik wil weer electronisch stemmen!

Laat ons het Gesprek 3.0 voeren.

1 view0 comments

Comments


bottom of page