top of page

Start where you are. Use what you have. Do what you can. Arthur Ashe

Start where you are. Use what you have. Do what you can.  Arthur Ashe

DRAFT 1.0

101021

Ik ging zitten om te schrijven en deze quote popte bij mij op. Ik wist nooit dat het ook aan Arthur Ashe werd toegeschreven. Toen ik de datum moest opschrijven zak ik dat het elf jaar geleden is toen wij met veel optimisme, maar met onzekerheid aan dit avontuur van een nieuw, autonoom land binnen het Koninkrijk begonnen. Laten wij geen tijd verspillen, het verbloemen, of doekjes erom heen winden: het is een nachtmerrie geworden. En het is ligt niet aan COVID-19. Het is niet eens dat wij de economie niet aan de praat kunnen krijgen en houden en daardoor grote sociale problemen hebben veroorzaken. Ook niet dat wij een puinhoop maken van de overheidsfinanciën. Het is dat wij steed minder cohesie hebben.

Terug naar Ashe. Ik heb hem in 1975 nog Wimbledon zien winnen van Jimmy Connors. Ik was een beetje een Jimmy Connors fan. Ashe is de enige zwarte die dit meest prestigieuze toernooi op zijn naam heeft geschreven. In 1993 overleed Ashe aan AIDS. Hij was pas 49 jaar. Hij maakte in 1992 bekend dat hij het virus had opgelopen door bloedtransfusie tijdens een bypass operatie in 1983. Het statement over Ashe en Wimbledon klopt niet, want de eerste zwarte dat dat toernooi won is mevrouw Althea Gibson. Ze won het zelfs twee maal, in 1957 en 1958 (Althea Gibson, sd). Maar weet u wie er nog meer speelden op Wimbledon? Niet alleen onze Jean-Julien Rojer, die in 2015 de heren-dubbel titel pakte, maar Isaias Samuel (Iyo) Pimentel speelde daar van 1955 tot en met 1965 en haalde zelfs de kwartfinale in 1961/

Anderen zeggen dat de quote van president Theodore Roosevelt. Maar het maakt niet uit. Het is een boodschap aan ons om het project Land Curaçao weer op te pakken. Wij moeten niet moeilijk doen, gewoon beginnen waar wij zijn. Gebruikmaken van www.curacao2030.net. En doen wat wij kunnen. Laten wij ons laten inspireren door helden als Pedro Luis Brion, Carlos Manuel Piar, Salomon Elias Levy Maduro en anderen. Ik sluit af met een ander quote van Ashe:

True heroism is remarkably sober, very undramatic. It is not the urge to surpass all others at whatever cost, but the urge to serve others at whatever cost.

References

Althea Gibson. (n.d.). Retrieved from en.wikipedia.org: https://en.wikipedia.org/wiki/Althea_Gibson

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page