top of page

Spiritualiteit

Spiritualiteit

DRAFT 2.0

20 september

Een ander onderwerp waar je nooit over zou moeten beginnen is religie, kerk, geloof, spiritualiteit. Het zijn allemaal worden die elkaar overlappen. De een is controversiëler dan de ander. Ook hier gaat het om emoties en dogma's. Met spiritualiteit zit men het veiligst. Dan gaat het erom dat je gelooft dat er meer is dan jezelf en de mensheid.

Veel mensen associëren kerken met misstanden. Het gaat niet alleen om de kerk als business, maar ook om een plek waar seksueel misbruik plaatsvindt.

De laatste tijd valt mij op dat op Curaçao met name de katholieke kerk het zwaar moet ontgelden, niet van wege rijkdom of seksueel misbruik – al hoewel er indicaties zijn dat het onderzoek daarnaar heeft gefaald – maar vanwege de vermeende rol die de kerk zou hebben gespeeld tijdens de slavernij en daardoor indirect de slavernij zou hebben verlengd, als ik het goed heb begrepen. Dit is een andere koers van de wetenschap, waar die eerder de kerk neerzette als grote emancipator (Goslinga, 1956).

De RK kerk is meer dan 2000 oud en is in de loop van de geschiedenis meerdere keren fout geweest. Met name deze paus doet bijna niets anders dan excuses aanbieden en vergiffenis vragen voor ‘fouten’ van de kerk of leden van de kerk in het verleden en het heden.

Velen rekenen de kerk nog aan dat het homoseksualiteit veroordeeld. Men ziet de uitspraak van de huidige paus over het hoofd waar hij zich afvraagt wie hij is om homoseksuelen te veroordelen. Ook is de kerk inmiddels niet tegen geregistreerd partnerschap.

Wat mij verder opvalt is dat in veel kerken misstanden zich voor doen maar dat de verontwaardiging daarover stukken minder zijn. Dat geldt ook voor het standpunt ten aanzien van homoseksualiteit. Andere kerken zijn daar ondubbelzinnig tegen, maar worden daar relatief gezien niet op aangesproken.

Niet lang geleden sprak ik een’intellectueel.’ Hij vond dat ik de kerk verdedig en dat de kerk en religie niets minder zijn dan sprookjes. Ik ben het ook volledig mee eens. De kerk heeft iets ongemakkelijks, om het zacht uit te drukken. En de katholieke kerk heeft zelf gerommeld met Incorruptible Saints. Maar bij het bestuderen vanmensen die in de moderne tijd heilig zijn verklaard, stuit men op veel dat wetenschappelijk niet is de verklaren. Ik noem er slechts drie: de verschijningen van Maria in Fatima en het fenomeen Padre Pio – met zijn stigmata – in Italia. Ik zit met gewaad van de H. Maagd van Gaudelupe; een afbeelding op een gewaad van meer dan vijfhonderd jaar oud dat wetenschappelijk niet is te verklaren (Onze Lieve Vrouw van Gaudelupe, 2022).

References

Goslinga, W. (1956). Emancipatie en emancipator. Opgehaald van https://repository.ubn.ru.nl/bitstream/handle/2066/106984/mmubn000001_049691104.pdf

Onze Lieve Vrouw van Gaudelupe. (2022). Opgehaald van nl.wikipedia.org: https://nl.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouw_van_Guadalupe

Miguel Goede

0 views0 comments

Comentários


bottom of page