top of page

Society 4.0: Het gevaar van technologische terreur

Society 4.0: Het gevaar van technologische terreur

 

DRAFT 4.0

 

8 december 2023

 

Gisteren, terwijl ik naar het nieuws keek, onthulde de enige overgebleven directeur van Aqualectra dat het nutsbedrijf het slachtoffer was geworden van een cyberaanval. Ze benadrukte de constante dreiging van hackers die niet alleen hun bedrijf, maar ook banken, de overheid en zelfs dokters teisteren. Deze incidenten zijn geen geïsoleerde gevallen, maar een wereldwijd probleem. Hoewel ze gelijk heeft irriteerde het mij omdat er niets werd gezegd over de stroom uitval van de afgelopen dagen. En het betoog naar anderen elders verwijst, net als toen de laatste blackout werd uitgelegd.

Het volgende programa op tv ging over het nieuwe ziekenhuis. In het ziekenhuisprogramma CMC werd duidelijk hoe afhankelijk we zijn van technologie in de gezondheidszorg. Een spreker, werkzaam op de ICT afdeling, benadrukte de noodzaak om het systeem te beveiligen tegen aanvallen door hackers.

Het recente voorval bij mijn vriend, waar zijn creditcard op een lokale site werd gehackt, en mijn eigen inspanningen om mijn online accounts te beveiligen, tonen aan dat de digitale wereld verre van veilig is. Bijvoorbeeld Facebook verwijdert nu mijn berichten zonder duidelijke reden, waardoor ik me afvraag waar de grens tussen vrijheid en technologische overheersing ligt.

Dit alles doet me nadenken over Society 4.0, een wereld gedomineerd door technologie en kunstmatige intelligentie.

Echter, de realiteit is dat deze technologische vooruitgang wordt beheerst door enkele ongrijpbare 'cowboys'. Politici worstelen met wetgeving, en de maatschappij wordt steeds meer geterroriseerd door technologie. Mijn pleidooi is voor Society 5.0, waar de mens centraal staat en niet langer gedomineerd wordt door technologie. Het gaat om een nieuw sociaal contract dat niet alleen de relatie tussen technologie en de overheid reguleert, maar ook de interactie tussen burgers onderling, technologie, duurzaamhied, ongelijkheid.

Te midden van de transitie naar deze nieuwe samenleving moeten we niet passief blijven dobberen op de golven van technologische vooruitgang, maar actief deelnemen aan de evolutie. Society 5.0 biedt de mogelijkheid om niet alleen de technologische dreigingen te beteugelen, maar ook sociale kwesties aan te pakken, zoals de klimaatcrisis, energietransitie, armoede en ongelijkheid. Laten wij streven naar een evenwicht tussen mens en technologie, waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om een samenleving te creëren waarin de mensheid floreert.

 

 

Miguel Goede

4 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page