top of page

Sandals, sandaal, is schoeisel

Sandals, sandaal, is schoeisel

DRAFT 2.0

8 augustus 2022

Schoenmaker, blijf bij je leest. Dit zegt men tot iemand, die een oordeel velt over iets, waarvan hij geen verstand heeft. De zegswijze is ontleend aan het verhaal van Apelles (den beroemden Griekschen schilder, tijdens de regeering van Alexander den Groote), die een zijner schilderijen in het openbaar ten toon stelde. Een schoenmaker had iets aan te merken op de eene sandaal; Apelles veranderde die. Toen de schoenmaker evenwel daarna ook op andere dingen aanmerking maakte, zeide Apelles: schoenmaker blijf bij je leest, d.w.z. oordeel alleen over dingen, waar je verstand van hebt. (www.ensie.nl/, 2020)

Sandals Hotel Curaçao ging 1 juni 2022 officieel open. Zoals Gebruikelijk in onze projecten-economie, werd het geloof verkondigd dat dit de oplossing zou zijn van al onze problemen. (Ons economische beleid is projectmanagement, het is een kwestie van nog een hotel openen.) Het toerisme zou op een hogere trede komen te staan. 700 lokale mensen zouden een baan krijgen en daarmee zou de werkloosheid aanzienlijk afnemen, etc.

Het werven van gekwalificeerd personeel bleek een ware uitdaging. Niet alleen hadden velen niet de juiste opleiding maar vooral niet de juiste houding. En poets niet weg het feit dat er nog veel meer mis is, zoals betaalbaar openbaar vervoer en een fatsoenlijk inkomen. Maar daar hoor niet veel over, alleen maar over de topinkomens (Balkenendenorm) raakt men niet uitgediscussieerd.

Wij zouden goed aan doen om met beide benen op de grond te blijven staan en stevig in de schoen blijven staan en de waarheid in de ogen te kijken. Maar meestal acht men dit soort schrijvens een oude schoen. Terwijl ik mij juist afvraag of men weet waar de schoen wringt als het gaat om economische ontwikkeling, in het bijzonder het toerisme. Wat het toerisme en hotels betreft geldt, de schoonste schoen wordt ook een sloffer. Met ons soort beleidsmakers lopen wij geen beste schoen. Hun praatje kunnen wij onder de schoenzolen schrijven. Wie de schoen past, trekt hem aan.

Dagelijk horen wij het geklaag van het lokale personeel. Het komt erop neer dat ze zich niet goed behandelt voelen door de nieuwe werkgever. Velen zijn inmeddels vertrokken of weggestuurd. Aan de andere kant komen velen uit de regio op een schoen en een slof aan en bouwen in een mum van tijd een redelijk bestaan op. Het is dan ook triest dat binnen korte tijd een groot deel van het personeel in de hotels uit buitenlanders zal bestaan.

References

www.ensie.nl/. (2020). Schoenmaker, blijf bij je leest. Retrieved from www.ensie.nl/nederlandse-spreekwoorden: https://www.ensie.nl/nederlandse-spreekwoorden/schoenmaker-blijf-bij-je-leest

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page