top of page

Rusland valt Oerkaine binnen

Ik ben uitgenodigd om op de radio een kop koffie te drinken en te praten over het nieuws. Dat zal natuurlijk beginnen met de oorlog. Ik heb er niet echt zin in want de afgelopen dagen hebben velen alles al gezegd.

Op 24 februari valt Rusland het buurland binnen. Voor velen toch een verrassing ondanks het feit dat Rusland al gedurende lange tijd langs de hele grens met de Oekraïense troepen opbouwde en de afgelopen jaren het leger heeft gemoderniseerd.

Wat is de aanleiding? Oekraïne wil zich aansluiten bij de NATO en Poetin vindt dat het oprukken van het westen c.q. een bedreiging van Rusland. Want Poetin vindt Oekraïne meer dan een voormalige bufferstaat. Zijn verwachting was om binnen enkele dagen het land te bezetten als de bevrijder, maar de tegenstand van Oekraïne is onverwacht groot. Zelfs de miss van 2015 en twee wereldkampioenen boxen pakken de wapens op om het vaderland te verdidigen. Mannen brengen vrouw en kinder in veiligheid in het buitenland en gaan terug op zich bij de strijdkrachten te voegen. Zelfs het grootste vliegtuig ter wereld (de Antonov An-225 Mriya) gaat verloren in de strijd. In eigen land rechtvaardigt Poetin zijn oorlog door te stellen dat Oekraïne neonazi’s heeft die de Russische minderheid systematisch vermoord en dat het land kernwapens bezit. Dat dwingt partijen om in Belarus de onderhandelingen te openen. Maar er is geen wapenstilstand, in tegendeel, Rusland gebruikt steeds meer verboden wapens. En begint alvast kernwapens ta activeren. Nu blijkt Rusland ook over te gaan op burgerdoelen en is er gericht geschoten op de zender in Kiev, wat kan duiden dat de Russen de communicatie van de tegenstander willen bemoeilijken. De beroemde acteur en filmmaker Sean Penn zit in Oekraïne om een documentaire te maken van de oorlog. Hij heeft laten weten Oekraïne het speerpunt is van Poetin op het westen en de democratie en dat alles gedaan moet worden om dit hier te stoppen.

Oekraïne werd in 1991 onafhankelijk, na de val van de muur in 1989 en het uiteenvallen van de Sovjet Unie. Het land is ongeveer de grote van Frankrijk, met een grens van bijna 7.000 km, heeft meer dan 43 miljoen inwoners. Het land is rijk aan grondstoffen en er loopt er een gaspijp van Rusland naar West Europa dwars door het land.

Sommigen vrezen dat de Derde Wereldoorlog is begonnen, gelet op de gelijkenis met sommige gebeurtenissen met gebeurtenissen in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Misschien is die oorlog allang begonnen. Oorlog is niet wat het vroeger was. Het gaat om economische wapens, cyberaanvallen (Elon Musk stelt zijn internet Starlink beschikbaar voor Oekraïne) en escaleert de oorlog tot bombardementen en troepen aan de grond. Dat laatste is niet meer legers aan fronten maar vijandige soldaten die op deuren van burgers aan kloppen in steden, met de dreigen met kernwapens op de achtergrond. Honderdduizenden vluchtelingen stromen naar de buurlanden.

De effecten zijn onmiddellijk stijging van prijzen van energie en inflatie is het gevolg. Economische sancties worden bijna onmiddellijk genomen, ook al blijft China een beetje vaag terwijl ons buurland Venezuela Moskou wel steunt. Mexico, Brazilië en Argentinië schijnen de boycot van Rusland ook niet te steunen. Ook blijkt dat Rusland kernwapen gerelateerd materieel invliegt in Venezuela.

Rusland wordt van het SWIFT banknetwerk gegooid. Westerse investeerdres en bedrijven trekken zich terug uit Rusland en raakt het land geïsoleerd, een paria in de internationale gemeenschap. De beurzen en de Roebel kelderen. Nederland doet mee met de sancties, en levert deskundigheid, wapens en troepen gaan naar Polen en zijn de Caribische eiland direct betrokken bij de oorlog. Daar is het feit dat er één Amerikaanse en één Nederlandse militaire basis op Curaçao is gevestigd een niet onbelangrijke rol. De sancties zijn niet alleen economisch maar ook op sportief gebied wordt Rusland buitenspel gesteld. Poetin is raakt zijn ere voorzitterschap van de wereld judo bond (tijdelijk) kwijt.

Leken beginnen te speculeren over de persoonlijkheid en de psychische toestand van presidenten Poetin en Biden. Biden zou af en toe in de war zijn. Terwijl de 69 jarige ex-KGB agent een narcist zou zijn. Zekensky, de directe tegenspeler van de Russische president, zou een jonge vaderland lievende held zijn die zijn leven in de waagschaal stelt. Ondertussen zwijgt Willemstad in alle talen.

Wat is er toe te voegen? Enkele scenario's voor het verdere verloop:

• Het loopt snel af want Rusland trekt zich terug.

• Het loopt snel af want Rusland bezet Oekraïne.

• De oorlog wordt een lange uitzichtloze strijd en de koude oorlog en een bipolaire wereld herleeft, maar het gaat dan ook om China erbij. Dan spelen claim op Taiwan ook een rol.

• Russische soldaten trekken van deur tot deur in de grote steden van het “bezette” land.

• De oorlog breidt zich uit, hetzij omdat Rusland ook ander landen aanvalt of omdat andere landen zich met de strijd gaan bemoeien.

• Rusland zet kernwapens in.

• Hoe dan ook oorlog kent geen winnaars. Na de oorlog komt er een nieuwe wereldorde, net als er een nieuwe orde ontstond na de Tweede Wereldoorlog.

Zelf heb ik een theorie dat Moskou en Peking al heel lang aan het schaken zijn. Eerst beïnvloed Poetin de verkiezingen in de VS en zorgt dat Trump aan de macht komt. Dit verdeelt en verzwakt het land. COVID-19 blijkt toch een biologisch wapen van China te zijn, die de VS en de hele wereld ontwricht. Aan het eind van de pandemie slaat Rusland toe en valt Oekraïne binnen.

Oorlog is geen entertainment maar kost mensenlevens en ontwricht de wereld. Bruce Sprigsteen zong:

War

What is it good for

Absolutely nothing

War is something that I despise

For it means destruction of innocent lives

For it means tears in thousands of mothers' eyes

When their sons go out to fight to give their lives

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Other Side of the Coin

The Other Side of the Coin March 2, 2024 In our discussion on disease poverty, primarily stemming from the lack of a steady income, it's essential to consider the flip side: the presence of excessive

bottom of page