top of page

Rekruteren van problemen

Rekruteren van problemen

DRAFT 2.0

17 april 2022

Laatst vertelde een vriend mij dat hij weer was afgewezen voor een functie op Curaçao. Na meerdere keren contact opgenomen te hebben met het werving en selectiebureau, kreeg hij uit eindelijk bericht dat hij niet door de brievenselectie was gekomen. Het was geen verrassing voor hem en ook niet voor mij. Wie uiteindelijk de gelukkig is, is even afwachten.

In deze tijd van family & friends en vermeende gebrek aan denk- en uitvoeringscapaciteit zouden recruitmentbureaus een sleutelrol kunnen vervullen in het doorbreken van de negatieve spiraal. Er zijn vele merkwaardige tendensen, bijvoorbeeld het is al decennia zo dat pas afgestudeerden en mensen die vanuit het buitenland, met name Nederland, nauwelijks een afwijzingsbrief ontvangen.

Eind jaren tachtig kwammen de recruitingsbureaus opzetten. En het leek een mechanisme om het patronagesysteem te breken. Al gauw groeiden ze als paddenstoel en was er een over aanbod, net als de consultantbureaus. Dit maakt de positie van de bureaus zwak en moesten ze hun onafhankelijkheid verkopen om aan opdrachten te komen. Inmiddels is de situatie zo ver verloederd dat het algemeen bekend is dat werving en selectie een farce is. Vaak meldt de klant (overheid of gelieerde entiteit) wie uit de selectie moet rollen. Zo wordt, in dit geval een stagiaire (niet afgestudeerde student) maar belast met de brievenselectie. Een geval dat ik zelf heb meegemaakt was het een medewerkster met géén jaar ervaring dit deed.

Even dachten de bureau hun betrouwbaarheid en geloofwaardigheid te verhogen met gebruik van het tool, het assessment. Dat is een zeer discutabel instrument, zeker in ondeskundig en niet integere handen. Maar het verhoogd wel de omzet van het bureau. De vijf (kan meer of minder zijn) overgebleven kandidaten moeten door een set test batterijen heen. Tegenwoordig zijn het allemaal computerprogramma's en daar rolt dan een rapport uit dat precies vertelt hoe de kandidaat in elkaar steekt. De kandidaat gaat daar niet over, want het algoritme heeft het al bepaald. Er is dus ook geen of nauwelijks een gesprek met de kandidaat. Maar er rolt altijd een geschikte kandidaat uit.

Als je één of twee jaar later kijkt naar de organisatie moet men vaststellen dat de ellende onder de nieuwe leiding, geselecteerd door het werving en selectiebureau, alleen maar is toegenomen. Zo verwerden deze bureaus van deel van de oplossing van patronage tot onderdeel van het probleem. Wie gelooft nog in werving en selectie hier? Dan is men toch een beetje naïef?

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

De jaarcyclus gaat sluiten DRAFT 4.0 4 december 2023 Het is een stillere zondag dan normaal als je thuisblijft en geen radio of televisie aanzet. De dag verloopt trager dan normaal, en de temperatuur

Ligt het nu aan mij? DRAFT 4.0 3 december 2023 Op een vrijdag, zoals die van 1 december 2023, rijd ik langs het gebouw van onze nationale bibliotheek dat er verwaarloosd bij staat. De bibliotheek is e

Op weg naar pathocratie: De schaduw van democratie DRAFT 4.0 2 december 2023 Een paar dagen geleden bracht een bevriende jonge psycholoog een intrigerende term in mijn wereld: pathocratie. Een begrip

bottom of page