top of page

Reflection in action

Reflection in action

DRAFT 2.0

19 januari 2022

Reflection wordt doorgaans geassocieerd met terugtrekken, contempleren en mediteren. Actie wordt gezien als niet meer nadenken, maar doen.

Als wij naar sport kijken wordt de scheiding al minder dichotoom. Een competitie wordt gepland en voorbereid. Voor ieder wedstrijd is er een strategie die op het speelveld wordt uitgevoerd. Maar tijdens de wedstrijd analyseert de technische staf; er wordt gereflecteerd. Op basis daarvan wordt de strategie bijgesteld. De ambitie wordt bijgesteld. Spelers worden gewisseld. Na de wedstrijd wordt gekeken wat de invloed is op de gestelde doelstelling voor de competitie.

Bij een sport als taekwondo is dit nog extremer. Een competitie duurt een dag. Een atleet zou vijf wedstrijden kunnen vechten op ie dag. Wie de tegenstanders zijn is niet van te voren duidelijk. Niet zelden is het zo dat de tegenstander helemaal onbekend is en zo die bekend is, is er nog niet eerder tegen gestreden. De atleet stap op de mat en start het gevecht; iedere actie is teven een reflectie. Heel snel moet iedere beweging van de tegenpartij geanalyseerd worden en vertaald worden in de volgende aanvallen en verdedigende beweging. De vechter is voorbereid, hij heeft fysieke en mentale conditie. Zijn wapens zijn zijn handen en voeten, waarmee hij ingeslepen reflexen het laat overnemen; reflection in action. In het gevecht zoekt de atleet de flow, de mentale staat waarin alles vloeit. Dit is ook agile.

In organisatie moeten reflection in action nagestreefd moet worden. Het is een uitdaging omdat velen het nog als gescheiden zaken percipiëren. Het kan bereikt worden door de juiste mensen te aan te trekken en constant te trainen, dat is nieuwe reflexen in slijpen. Ook het tijdig investeren in nieuwe tools is van belang. Maar ook twee tot vier keer per jaar als organisatie te reflecteren.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Yorumlar


bottom of page