top of page

Pragmaticus

Pragmaticus

DRAFT 4.0

4 september 2023

In de loop der jaren heb ik ontdekt dat ik me het meest kan identificeren met de ideologie van de pragmaticus. Ik las al eerder hoe de bestuurlijke elite van Singapore zichzelf beschouwt. Ze zijn niet links of rechts, maar bestuderen het probleem en kiezen een oplossing die werkt. Dat betekent soms ingrijpen door de overheid en in andere gevallen overlaten aan de markt.

Ik kom hierop omdat ik een dag of twee geleden een TikTok-filmpje ontving van Alberto (Chos) Romero over Cuba, zonder verdere uitleg. Ik weet niet of hij denkt dat ik een socialist ben, hoewel er niets mis mee zou zijn als dat zo was. In dat filmpje werd gesteld dat Cuba een (humanitaire) ramp is dankzij het socialisme en dat het socialisme onherroepelijk tot ellende leidt, zoals te zien is in Venezuela en vele andere landen in Latijns-Amerika.

Naast Singapore is een ander referentiepunt voor mij de Noordse landen, die vaak worden beschouwd als de gelukkigste landen. Al deze landen hebben een sociaal-democratisch karakter, inclusief Nederland. Sociaal-democratie vind ik ook een soort pragmatische mix van markt en overheid.

Maar ik moet toevoegen, ik ben pragmatisch in het kiezen van instrumenten om het maatschappelijk welzijn te vergroten. Mijn punt is waarom men zo bang is voor socialistische oplossingen. Soms zijn die praktischer dan het star vasthouden aan marktinstrumenten. Dit is juist wat we nu zien in bijvoorbeeld de gezondheidszorg.

Miguel Goede

2 views0 comments

Commentaires


bottom of page