top of page

Politieke partij 3.0

Nog 10 dagen en we gaan naar de stembus op Curacao. We gaan stemmen op een partij en een kandidaat.  Wat is een politieke partij? Ik wil niet eerst naar de handboeken kijken, maar gewoon even nadenken.  Een politieke partij heeft: een uitgangspuntenprogramma, waaruit blijkt waar de partij voor staat; een programma waarin wordt uitgelegd wat de partij wil bereiken; een bestuur en een organisatie; actieve leden; een kandidatenlijst; een website. De politieke partij voldoet aan de wet op de politieke partijen.  Die voert een administratie en die publiceert hoe men aan de fondsen komt en daar mee omgaat.

Het zijn normale zaken waar aan ieder organisatie moet voldoen.  En zeker de partij die een zeer belangrijke rol vervult in onze democratie.

Maar een politieke partij is een actieve organisatie en niet iets dat enkele weken voor de verkiezingen weer wakker wordt geschud.  Ik vind het niet aanvaardbaar dat de websites van politieke partijen na de verkiezingen verdwijnen. Dat men niet tijdig verkiezingsprogramma's kan voorleggen.  Dit zijn allemaal indicaties dat de politieke partij niet de kwaliteiten in huis heeft.

Gisteren las ik boeken van Da Costa Gomez, Isebia, Pieterskwiers, Metry.  Ik heb nu het gevoel dat voor die tijd in die context, politieke partijen, in het algemeen, beter functioneerden dan nu.

Laten we het Gesprek 3.0 voeren over de politieke partij.

1 view0 comments

Comentarios


bottom of page