Plan and do
DRAFT 2.0
16 januari 2022
Wij blijven plannen en acties (uitvoering, implementatie, doen) als twee gescheiden activiteiten zien. Dit stamt uit de de tijd dat plannen primair een activiteit was dat zich voordeed in de bouw en techniek. Toen sprak men nog van blueprint maken. Voor de uitvoering moet de blueprint af zijn. Andere klassieke vormen van planning stammen uit het militaire gebeuren. Zaken als logistieke planning, project-planning, contingency-planning en scenarioplanning zijn geraffineerd door het leger. Ook daar waren planning en uitvoering gescheiden.
In de software ontwikkeling kreeg prototype (model) een hernieuwde betekenis. Planning en uitvoering werden steeds meer geïntegreerd. De laatste toevoegingen uit deze industrie zijn SCRUM en AGILE, allemaal methodes die de grens tussen plannen en uitvoeren verder vervagen. Mijn punt is dat wij de scheiding tussen plannen en doen, planner en doeners moeten los laten. Het beste plan is implementatie. Het blijven vasthouden aan de scheiding van planning en uitvoering leidt tot slechte implementatie.
“Start where you are. Use what you have. Do what you can” schijnt Arthur Ashe gezegd te hebben. Plan in zo klein (gedetailleerd) mogelijke stappen die gezet moeten worden. Selecteer die stappen die de grootste impact maken maar die het minste kost. Blijft stappen zetten. “The journey of a thousand miles begins with one step” zei Lao Tzu.
Dr. Miguel Goede
Comments