top of page

Pilots

Pilots

DRAFT 3.0

8 juni 2023

Onlangs had ik een gesprek met de directeur van ABC Busbedrijf en ik moet zeggen, hij maakt altijd een vriendelijke en capabele indruk. Ik complimenteerde hem met de succesvolle pilot waarbij zes e-bussen worden ingezet die rijden op zelf opgevangen zonne-energie. Eerder had het bedrijf al een e-bushalte geïntroduceerd, dus ik feliciteerde hem en was benieuwd naar de verdere uitrol van deze initiatieven. Hij glimlachte een beetje, maar gaf aan dat hij er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat het niet bij een pilot blijft. Het probleem is namelijk dat we op ons eiland veel pilots starten, maar vervolgens niet evalueren en niet daadwerkelijk implementeren. Dit is iets waar we verandering in moeten brengen.

Ik herinner me bijvoorbeeld de pilot met internet in de bus van ABC. Dat was een geweldig idee, maar het lijkt geruisloos te zijn verdwenen. Het blijft dus vaak bij mooie fotomomenten en gemiste kansen. Daarnaast denk ik aan de pilot met de punaises op de weg bij de kruising bij Julianadorp, of de rollende vangrails vlak voor de Julianabrug, voor Domi. Het zijn allemaal veelbelovende initiatieven, maar we lijken moeite te hebben om ze op grote schaal te implementeren.

En het zijn niet alleen deze pilots die verloren gaan. Vroeger was het mogelijk om overal te tanken met een bankpas, maar nu hebben we een systeem dat minder gebruiksvriendelijk is dan wat we eerder hadden. Ook waren er in de stad parkeermeters, maar om onduidelijke redenen zijn ze verdwenen. Gratis internet in de stad was ook ooit beschikbaar, maar ook dat is verdwenen. In het onderwijs draaien kegio IT pilots en wordt nog steeds gewerkt aan digitaliering van het onderwijs. Rond 2011 kreeg zonnepanelen op daken van huizen momentum. Daar nu geen sprake meer van. En laten we niet vergeten dat we ooit voorop liepen met elektronisch stemmen tijdens verkiezingen, maar ook dat is teruggedraaid. Ik moet ook denken aan de barakken op school tijdens mijn jeugd. Ze waren bedoeld als tijdelijke lokalen. Sommigen stonden er nog niet zo lang geleden.

Het lijkt erop dat we moeite hebben om echt te innoveren en dat we blijven hangen in oppervlakkige gadgets. We moeten leren van onze fouten en ervoor zorgen dat we de veelbelovende initiatieven die we starten ook daadwerkelijk tot een succes maken. Alleen dan kunnen we echt vooruitgang boeken en een verschil maken op ons eiland.

Laten we ervoor zorgen dat de felicitaties die we uitdelen niet alleen voor de pilots zijn, maar voor de daadwerkelijke veranderingen die we realiseren. Laten we onze energie steken in het evalueren en uitrollen van initiatieven die ons eiland duurzamer, innovatiever en vooruitstrevender maken.

Miguel Goede

1 view0 comments

Comments


bottom of page