top of page

Over stress wordt niet meer gesproken?

Over stress wordt niet meer gesproken?

DRAFT 2.0

16 mei 2022-05-15

In de jaren tachtig en negentig was stress een echt ding. De manier hoe wij studeerden, werkten en leefden gaf veel stress. Iedereen wist steeds meer van stress, gezonde stress, te veel stress en te weinig stress. De vlucht of vecht respons. Daarna kwam ook het bevriezen bij. Maar de absolute boosdoener was langdurige stress. Iedereen was op zoek naar een manier om ermee om te gaan. Van muziek, sport, yoga, meditatie, maar ook alcohol en drugs. Ik wist zelf al dat het door dr. Selye, met name werd ontdekt. Zijn beschrijving van de wachtkamer van de cardioloog zijn mij bijgebleven. De stoelen in de wachtkamer waren allemaal zo versleten dat men kon zien dat alle patiënten op het puntje van de stoel zaten; gestresst dus.

Tegenwoordig heeft niemand het nog over stress en soms over burnout. Volgens mij is stress normaal geworden. Of heeft het te maken met de toename aantal psychische klachten en het daaraan verbonden hoge gebruik van psychofarmaca. Waar wij het wel over hebben is bijvoorbeeld geweld, huiselijkgeweld en onaangepast gedrag. Volgens mij zijn dit zaken waarbij stress in de voorfase een belangrijke rol speelt. Misschien moeten wij weer gaan doen aan stressmanagement.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page