top of page

Op het pluche zitten

Op het pluche zitten

DRAFT 1.0

11 juni 2021

Maandag 14 juni zal het nieuwe kabinet het pluche gaan zitten. Ik moet denken aan het krantenartikel waarin staat dat het CBS heeft onderzocht dat de verborgen werkloosheid veel groter is dan gedacht. 43,6% van de potentiële beroepsbevolking staat buitenspel. De samenleving wordt gedragen door slechts 40% van de bevolking (CBS, 2021). Ik moet denken aan namen als Trabou Tin (radioprogramma), Trabou pa Kòrsou (politieke partij) en Kòrsou tin trabou (op Facebook). Het is dus wel een issue. Met degelijke cijfers moet het wel. Maar het is niet genoeg.

Al een paar jaar wordt gewezen op de lage arbeidsproductiviteit van ons (Arbeidsproductiviteit Curaçao kent neerwaartse trend, 2019) en aan de service merk je dat gewoon. Vanaf begin van mijn loopbaan observeer ik de houding ten opzicht van arbeid. Ik heb studenten in de collegezaal gevraagd waar ze werken mee associëren. Ze kwamen niet verder dan, inkomen. Werk werd niet geassocieerd met participatie, ontplooiing, creatie, productie, etc. Sommige arbeid wordt geassocieerd met slavernij: serviceverlening en landbouw. Gelukkig is dat steeds minder het geval.

Werken wordt dus geassocieerd met inkomen. Velen streven naar een positie met een gigantisch inkomen ongeacht als ze de functie kunnen waar maken. Het gaat om de tot functies bij de overheidsNV’s en tegenwoordig ook de functies in de ambtelijke top. Een titel ergens regelen bij een vage instelling is onderdeel van strategie. Maar de belangrijkste move is het aansluiten bij Family & Friends. Het is gewoon op de pluche gaan zitten. Je hoort nu tot de black jetset. Let wel: geen enkele van die bedrijven maakt een fatsoenlijk winst om dividend te kunnen uitkeren; het is gewoon het hoofd boven water houden. Een jaarrekening opstellen is al een moeilijke klus (Overheids-nv’s zonder jaarrekeningen, 2020). Steeds vaker worden er ook fraudeonderzoeken naar verdwenen miljoenen gemeld (Onregelmatigheden bij PSB Bank, 2021). Dan sluit je je aan bij een soep club waar ook consultants zijn aangesloten en vertel je hoe jullie dat al vijfentwintig jaar doen. Er is geen enkel besef dat als je al die jaren, regering in, regering uit, met alle hebt bemoeid, jij één van de oorzaken bent van deze ellende, dat slechts 40% van de bevolking de samenleving draagt. Dit heeft geleid tot een arme gefragemteerde samenleving, die een voedingsbodem is voor gangs. En het is zeer waarschijnlijk dat drugsgeld onze samenleving drijvende houdt. Dat is begrijpelijk want het interesseert je niet en je hebt er het inzicht niet voor. Velen van de club naderen de zeventig en weten van geen op houden, het volgende doel is de nakomelingen goed positioneren, zodat het spel door kan gaan. Al decennia lang wordt ander kader meer dan tegengewerkt. Dit is een extractief systeem dat de oorsprong vindt in het koloniale plantage systeem dat de samenleving leeg zuigt.

Het is eenvoudig; functies zijn geen pluche. Je hebt niet alleen verantwoordelijk voor de output, maar ook de banen van jouw mensen. Niet alleen dat, je hoort direct of indirect banen te creëren voor de rest die jammerlijk genoeg afhankelijk is geworden van jouw functioneren om de economie te laten groeien. Egoïst in je Audi of andere luxe wagen op kosten van de gemeenschap.

Dat er van buiten in de vorm van een Coho wordt ingegrepen is logisch, want van binnen is het nooit gekomen.

References

Arbeidsproductiviteit Curaçao kent neerwaartse trend. (2019, augustus 22). Opgehaald van knipselkrant-curacao.com: https://knipselkrant-curacao.com/paradisefm-arbeidsproductiviteit-curacao-kent-neerwaartse-trend/

CBS. (2021, juni 11). Werkzame beroepsbevolking neemt af. Antilliaans Dagblad, pp. 12-13.

Onregelmatigheden bij PSB Bank. (2021, juni 1). AntilliaansDagblad.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page