top of page

Onze economische pilaren worden geholpen door de kurk

Onze economische pilaren worden geholpen door de kurk

DRAFT 2.0

12 augustus 2022

Vandaag las ik een artikel over de zoveelste mega vangst van drugs door kustwacht binnen twee dagen (Kustwacht onderschept opnieuw drugs nu tussen Curacao en Bonaire, 2022; Dertien mensen en bijna 3000 kilo drugs in tweede onderschepping in twee dagen, 2022). Dan begint ook de informatie over de strafzaak van de 600 kilogram harddrugs die uit het politiebureau was verdwenen in 2018. Er blijken prominente politiemensen betrokken te zijn bij de zaak (Mas bèrgwensa pa Kuerpo Polisial Kòrsou, 2022).

Dat brengt mij terug naar een gesprek dat in midden in de pandemie in 2021 voerde met een bevriende econoom. Wij hadden het over de impact van de pandemie op de economie. Hij kon mij goed uitleggen dat als deze eilanden geen informele economie hadden, wij dan pas te maken zouden hebben met een ramp. Met andere woorden het zwarte circuit is significant en dat houdt de boel drijvende; de kurk waarop onze economie drijft.

Ik blijf er steeds aandenken. Een week of twee geleden reed ik weer eens rond drie uur in de middag langs Caracasbaai. Er was nergens meer ruimte over; overal stonden SUV met opleggers voor waterscooters. Hoe kan het verklaard worden dat zoveel mensen zich deze lifestyle in een crisis kunnen permitteren? Dezelfde vraag kan gesteld worden bij de bouw van kasten van huizen en het aantal auto’s van boven een ton die er rond rijden.

Het probleem is dat deze economie niet alleen funest is voor het aantrekken van goede investeerders, dat het corrupte bevordert, maar ook dat het werkmentaliteit negatief beïnvloed; zie personeelsproblemen bij de nieuwe hotels. In deze context is het zorgelijk dat wij e-gaming, dat zeer een aantrekkingskracht heeft op fout geld, beschouwen als een nieuwe economische pilar.

En dit geheel doet mij weer denken aan het plaatje dat Curiel schetste . Toen ik dat plaatje deelde, zei een ficalist dat ik wel lef heb en waar ik het vandaan haalde. Ik verwees hem naar de bron. Maar terug naar de krant van vandaag, denk ik dat het niet uit de duim gezogen is dat drugs een belangrijk onderdeel is van onze economie dat het nader onderzocht moet worden. Maar voorlopige gaan twee universiteiten op verzoek van de minister van OWCS onderzoek doen naar de impact van ons carnaval (Symposium voor organisatie van karnaval 2023, 2022).

References

Dertien mensen en bijna 3000 kilo drugs in tweede onderschepping in twee dagen. (2022, augustus 11). Opgehaald van curacao.nu: https://curacao.nu/dertien-mensen-en-bijna-3-000-kilo-drugs-in-tweede-onderschepping-in-twee-dagen/?fbclid=IwAR0EyEoG5I4qb9lPwQPqpwNtdxJI3x9kpviuRu-xj8aV7pTO1YYpAIk5puA

Kustwacht onderschept opnieuw drugs nu tussen Curacao en Bonaire. (2022, augustus 9). Opgehaald van curacao.nu: https://curacao.nu/kustwacht-onderschept-opnieuw-drugs-nu-tussen-curacao-en-bonaire/?fbclid=IwAR0Q9V2MoMTyHz4t-MUCR1Kz7Vn_a_X94oUi_AGm60QZNa96I2-3IvuA1PI

Mas bèrgwensa pa Kuerpo Polisial Kòrsou. (2022, Ougustùs 11). Èxtra, p. 2.

Symposium voor organisatie van karnaval 2023. (2022). Opgehaald van nu.cw: https://nu.cw/2022/06/21/symposium-voor-organisatie-van-karnaval-2023/

Miguel Goede

0 views0 comments

Comentários


bottom of page