top of page

Ontdek Je kernkwaliteiten en het Kernkwadrant van Daniel Ofman

Ontdek Je kernkwaliteiten en het Kernkwadrant van Daniel Ofman

DRAFT 4.0

25 augustus 2023

Stephen Garcia die een stuk jonger is dan ik wees mij op een aantal modellen en concepten die hij hanteert. Het zijn vaak toch oude wijnen in nieuwe zakken, maar toch. In de reis van zelfontdekking en persoonlijke groei is het begrijpen van onze kernkwaliteiten van onschatbare waarde. Deze fundamentele eigenschappen definiëren wie wij zijn en hoe wij ons gedragen. Een effectieve tool om deze kwaliteiten te verkennen en begrijpen is het Kernkwadrant, ontwikkeld door Daniel Ofman.

Het concept van het Kernkwadrant is gebaseerd op het idee dat elke kernkwaliteit positieve en negatieve uitdagingen kan hebben. Met andere woorden, een eigenschap die een sterkte is, kan ook een valkuil worden als deze overdreven wordt gebruikt. Het Kernkwadrant biedt een gestructureerde manier om deze aspecten te begrijpen en in balans te brengen.

Het proces begint met het identificeren van je kernkwaliteit, datgene wat je natuurlijk en vaak succesvol doet. Vervolgens onderzoek je de mogelijke valkuilen die kunnen ontstaan als je deze kwaliteit in extremen gebruikt. Daarnaast bekijk je de uitdagingen die je kunt tegenkomen bij mensen met tegengestelde kwaliteiten, wat Daniel Ofman ‘allergieën’ noemt. Tot slot, omarm je het idee van ‘uitdagingen in de schaduw’, wat verwijst naar de negatieve kanten van je valkuil. Hierdoor krijg je een diepgaand begrip van jezelf en kun je werken aan een gebalanceerdere versie van jezelf.

Het Kernkwadrant heeft vele toepassingen, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Het helpt bij zelfreflectie, communicatie en samenwerking. Door te begrijpen hoe onze kernkwaliteiten in elkaar grijpen en hoe ze kunnen botsen met die van anderen, kunnen we effectiever samenwerken en constructiever communiceren.

Kortom, het Kernkwadrant is een waardevol instrument voor zelfontdekking en persoonlijke ontwikkeling. Het helpt ons niet alleen onze sterktes en zwaktes te begrijpen, maar ook om beter te worden in het omgaan met uitdagingen en interacties met anderen. Het biedt inzicht in de complexiteit van menselijke eigenschappen en nodigt ons uit om te groeien in evenwicht en wijsheid.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page