top of page

Ons zelfbeeld

Ons zelfbeeld

DRAFT 1.0

20 oktober 2021

Wij hebben het over volksaard, mensbeeld, mindset, maar hoe zit het met ons zelfbeeld. Een zelfbeeld is een denkbeeldige spiegel die men zich voorhoudt, maar een zelfbeeld houdt niet in dat iemand werkelijk ook is. Het is meer hoe de persoon denkt over zichzelf en daar een beeld bij schept. Iemand kan een laag beeld, maar een hoog zelfbeeld hebben.

Het zelfbeeld is persoonsgebonden. Sommige groepen hebben misschien een zelfbeeld. Maar of er een collectief zelfbeeld bestaat?

Laten wij als hersenexercitie Curaçao zien als een persoon. Sommigen zien Curaçao als het centrum van de wereld. Anderen zien Curaçao als kwetsbaar eiland dat het niet zal redden zonder steun van Nederland.

Maar laten wij het “Johari raam” weer uit de oude doos halen (Johari windows, sd). Het model bestaat al sinds 1955, maar is nog steeds voor mensen die het niet kennen een eyeopener. Het gaat om wat ik van mijzelf weer en wat anderen van mij weten.

Bekend aan zelf Onbekend aan mezelf

Bekend aan anderen

A

Vrije ruimte

C

Blinde vlek

Onbekend aan anderen

B

Privé-persoon

D

Onbekend

Figuur 12: Johari raam

Vak A

Hier laat de persoon zich zien en durft hij/zij vrij te bewegen. Het gaat om dagelijks gedrag, met name naar anderen.

Vak B

Dit is de persoon in de privé-sfeer. Het is wat de persoon weet van zichzelf en de ander niet en dat wil de persoon voorlopig zo houden.

Vak C

De blinde vlek, is het gedeelte van een persoon wat hij of zij laat zien aan de buitenwereld, maar waar hij of zij zich niet bewust van is. Hieronder vallen bijvoorbeeld vaste gewoonten onderdrukte gevoelens.

Vak D

De onbekende ruimte, voor de persoon maar ook voor de omgeving. Dit gedeelte bevat onbewuste processen die soms in psychotherapie aan de oppervlakte komen.

Het zelfbeeld sturen vergt veer reflectie, met name zelfreflectie. “Know thyself” stond er in de voorruimte van de tempel van Apollo in Delphi. In het algemeen, maar zeker op Curaçao, hebben wij niet veel tijd voor (zelf)reflectie. Het is dan moeilijk om beter te gaan presteren. Reflecteren heeft te maken met feedback en onderwerp op zich.

References

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page