top of page

Onderhoud en duurzaamheid

Onderhoud en duurzaamheid

DRAFT 2.0

4 juni 2022

Veel van onze problemen zijn een gevolg van geen onderhoud. Enkele voorbeelden: de bibliotheek, scholen, universiteit, ziekenhuizen, theater, wegen, onze panden, inclusief huizen, gezaghebberswoning, landhuis Kortijn, bestuurscollege gebouw, de raffinaderij. Maar ook onze natuur. Onze auto’s lijken wij nog wel regelmatig te wassen. Geen onderhoud leidt tot verval. Eenmaal in verval is er veel geld nodig om het te behouden, herstellen, restaureren of opruimen.

Op het eerste gezicht lijkt het een probleem van geld; er is niet genoeg geld voor onderhoud. Het klinkt aannemelijk maar volgens mij is het een kwestie van afschrijving, dus is het een kwestie van management. Wij hebben dus een management probleem? Klinkt ook aannemelijk. Maar waarom hebben wij geen beter management?

Volgens mij is het mentaliteitskwestie. Wij hebben niets met onderhoud. Onderhoud is stewardship, is langere termijn, is plannen, en doen. En dat is niet aan ons besteed. Wij leven in het nu en morgen zien wij wel. Het resultaat is zichtbaar.

Laat ik het iets illustreren. Onze wegen zijn bijna weer overgenomen door de natuur. Hoe komt het? Onder anderen om dat enkele jaren terug een aantal ministers vond dat het wegenfonds niet nodig was en het geld naar de algemene middelen kon. Neem nu Selikor, de vuilophaaldienst. Enkele jaren terug vonden politici en Aqualectra dat ze de opbrengsten van de vaste afvalstoffenheffing niet hoefden af te dragen aan Selikor.

Het heeft te maken met stewardship en duurzaamheid; het gaat om beheren en zorgen, conserveren van wat je hebt. Zo bouw je op en kom men vooruit.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page