top of page

Niets nieuws onder de zon; over overeenkomsten en verschillen

Niets nieuws onder de zon; over overeenkomsten en verschillen

DRAFT 2.0

28 februari 2022

Bij analyseren gaat het onder anderen om trends. Vaak is een fenomeen niet nieuws, maar er is een kantelpunt. Het gaat om het onderkennen van een kantelpunt en het vaststellen dat iets niet meer van hetzelfde is, maar op een ander niveau is beland. Het lijkt op een exponentiële curve, heel lang is er niets aan de hand maar ineens gaat de curve omhoog. Veel mensen staren zich blind op de overeenkomst en zien daarom het verschil te laat. Ik geef twee voorbeelden.

De corruptie, met name patronage en nepotisme op Curaçao zijn van alle tijden. Maar na 2005 begint het toe te nemen, maar het valt nog niemand op. Na 2010 is de toename verder toegenomen, maar velen blijven kijken naar de overeenkomst met het verleden en roepen, niets nieuws onder de zon. Ik denk dat velen het nog steeds denken en roepen. Er is verder nog een verschil, vroeger was het Friends & Family, tegenwoordig is het de omgekeerde volgorde; Family & Friends. Intussen is het de norm en men heeft niet eens in de gaten dat patronage en nepotisme vormen van corruptie zijn.

Een ander voordeel is president Poetin. Hij heeft altijd gedreigt. De bewegingen aan de grens bij de Oekraïne namen steeds toe. En toch was iedereen verrast toe de invasie begon, omdat men geen oog had voor de verschillen in de bewegingen.

Toch een derde voorbeeld. Op mijn stelling dat de mensheid dreigt te gaan verdwijnen het zwartegat dat metaverse heet, reageert Rudsel als volgt: “Het heeft altijd bestaan, mensen die in een twilight zone leven. Alleen nu besloot één grof geld mee te verdienen door massa mensen naar die twilight zone te trekken.” Ook hier is de concentratie op de overeenkomsten en niet op de verschillen.

Het is voor mensen het makkelijkst om de overeenkomsten te zien en daarom missen ze het kantelpunt. Deze wijsheid kennen wij al generaties en komt tot uitdrukking in het gezegde: “Awa a pasa hariña.”

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page