top of page
Search
  • _

Moreel gezag of autoriteit

Moreel gezag of autoriteit

DRAFT 2.0

24 februari 2022

Wat is moreel gezag? Betrouwbaarheid om juiste en goede beslissingen te nemen. Wanneer mensen aan de binnenkant zijn wie ze aan de buitenkant zijn: iemand uit één stuk, die door het vuur gaat, die grote offers brengt, niet voor eigen verrijking, maar voor anderen. Iedereen voelt aan: dit is échte autoriteit. Wie heeft het nog? Noem mij wat namen.

Veel boegbeelden verdwenen, hetzij door eigen toedoen of door karaktermoord of een combinatie van beiden. Negatieve waarden en emoties als greed (zelfverrijking), haat en nijd, spelen een belangrijke rol. Hoe is het zo gekomen? De opkomst van populistische figuren rond 2005 hebben een niet onbelangrijke rol gespeeld. Populisten vernietigen alle instituties die tussen de “leider” en “zijn” volk staan en stelt zichzelf daarvoor in de plaats. Maar dat is niet het enige. Velen zijn van hun sokkel gevallen omdat ze de verleiding van geld, macht of wat anders niet konden weerstaan. Een enkele morele leider is gewoon overleden. Ik denk hierbij aan Mgr. Amado Römer, Lio Capriles, Ewald Ong A Kwie, Monica Kapel.

Het gevolg is dat wij thans leven in een samenleving waarin er alleen mensen in functies met autoriteit zijn benoemd; minister, statenlid, etc. Er is niemand die vanaf de zijlijn of tribune nog met autoriteit iets kan zeggen.Is niet helemaal waar. Er is nog een enkeling met potentie,die ik niet noem uit vrees dat ook die persoon om zeep wordt geholpen, in figuurlijke zin.

Ik moet denken aan de uitstraling van moreel gezag van de voormalige first lady, Michelle Obama die ooit zei: 'When they go low, we go high.' (Obama M. , 2018) Dan denk ik ook aan de uitstraling van president Barack Obama, ook al kan hij niet ten onrechte president drone worden genoemd (Obama’s covert drone war in numbers: ten times more strikes than Bush, 2017; Obama B. , 2020).

Maar nu terug naar Curaçao. Heeft een persoon die zich altijd excessief heeft laten betalen moreel gezag om te roepen dat Coho zal mislukken? Roepen om visie, maar geen aanzet kan geven voor die visie? Pleiten voor het diepte investeringen in human capital en het tegen gaan van brain-drain, terwijl nooit iets gedaan voor talent, behalve ze dwarsbomen? (Coho leidt tot schipbreuk en mislukking; Beleidsnotitie Betrian over economisch herstel, 2022) Het legt wel bloot dat onze denkcapaciteit beperkt en niet georganiseerd is, want er ligt weinig analyse aan de stellingen ten grondslag. Er wordt niets gezegd waarom ons menselijk kapitaal is geslonken en onze jongeren het eiland terug hebben toegekeerd. Dat komt omdat corruptie, nepotisme en cronyisme. Deze geven een duidele negatieve boodschap aan jongeren, talent, hier en in het buitenland.

References

Coho leidt tot schipbreuk en mislukking; Beleidsnotitie Betrian over economisch herstel. (2022, februari 22). Amigoe, p. 1.

Obama, B. (2020). A Promised Land. Crown.

Obama, M. (2018). Becoming. Viking Press.

Obama’s covert drone war in numbers: ten times more strikes than Bush. (2017, January 17). Retrieved from www.thebureauinvestigates.com/stories: https://www.thebureauinvestigates.com/stories/2017-01-17/obamas-covert-drone-war-in-numbers-ten-times-more-strikes-than-bush

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

This book is on an Uthopian Small Islland Development State (in the Caribbean). It covers: The individual The family The education The neigborhood Living Work Governance This Uthopia is powerd by info

Even institutions like The Economist are concerned about the lack of jobs in the future due to the progress of technololigicale developments and the implementations of these. http://www.economist.com/

I admire does who talk about the future with conviction, because the future is unknown. Someone said the best we to predict the future is to create it. I do not know. The future has changed. The chang

bottom of page