top of page

Moreel gezag

Moreel gezag

DRAFT 1.0

16 oktober 2021

Van alle vormen van gezag, heb ik het meest met moreel gezag. Moreel gezag betekent dat je je bewust bent van de kernwaarden die voor de samenleving en voor jou belangrijk zijn en dat je hier bewust en actief naar handelt. Het gaat hier om specifieke waarden, namelijk om de waarden die gaan over wat ‘goed’ en ‘slecht, is.

Ik zie het als een vorm van gezag dat los staat van (formele) positie, geld, aanzien, status of wat dan ook; gezag hebben om zich uit te spreken over zaken.

Het betekent dat een persoon met moreel gezag, zelf geen boter op het hoofd heeft. Het is bijvoorbeeld moeilijk voor kerken en pastoors om zich uit te spreken tegen sexueel misbruik. En toch moeten ze het blijven doen, maar ze hebben het zich niet makkelijk gemaakt.

Een schoon voorbeeld van moreel gezag kwam van de first lady Michelle Obama, toen ze zei: “When they go low, we go high”. Ze heeft het naar aanleiding van haar boek “Becoming” (Obama M. , 2018) eens uitgelegd:

Going high’ doesn’t mean you don’t feel the hurt, or you’re not entitled to an emotion,” she explained. “It means that your response has to reflect the solution. It shouldn’t come from a place of anger or vengefulness. Barack and I had to figure that out. Anger may feel good in the moment, but it’s not going to move the ball forward (Bruner, 2018).

Op Curaçao zijn er bijna geen mensen meer over met moreel gezag. Het komt ook door hun eigen toedoen. Ze hebben “fouten” gemaakt. En het komt ook door dat via sociale media die worden uitgebuit. Maar het komt zeker door massa karaktermoord dat is gepleegd vanaf 2005 met een piek rond 2010, door bepaalde politieke partijen. Alle mensen met moreel gezag moesten het ontgelden. Het is nu minder maar gaat nog steeds door. Het gevolg is dat er geen moreel gezag is en mensen die dat hebben zich liever niet met de publieke zaak bemoeien. Een bijzonder geval zijn mensen die geen enkele hulp nodig hebben om hun moreel gezag te verkwanselen, zoals de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur. Met haar uitlatingen en gedrag, rondom het vaccineren, heeft ze alle moreel gezag verloren (Vaccinatie en privacy ter discussie, 2021).

References

Bruner, R. (2018, November 20). Michelle Obama Explains What 'Going High' Really Means. Retrieved from time.com: https://time.com/5459984/michelle-obama-go-high/

Obama, M. (2018). Becoming. Penguin Viking.

Vaccinatie en privacy ter discussie. (2021, juli 19). Antilliaans Dagblad. Retrieved from https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/23990-vaccinatie-en-privacy-ter-discussie

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page