top of page

Mensen deugen?

Mensen deugen?

DRAFT 1.0

22 juni 2021

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor deze vraag. De pandemie heeft hier ook invloed op. Ik kom een het eind hierop terug.

Twee bestselling auteurs hebben zich over deze vraag gebogen. Rutger Bregman in zijn boek “De meeste mensen deugen” (Bregman, 2019) en Yuval Harari met onder anderen zijn boeken “Sapiens” (Harari, Sapiens: A Brief History of Humankind, 2014) en “Home Deus” (Harari, Homo Deus: A Brief History of Tomorrow, 2016). Beide auteurs komen langs hun eigen weg tot de conclusie dat de homosapien heeft kunnen overleven door het vermogen om samen te werken.

Beide auteurs komen langs hun eigen weg tot de conclusie dat de homosapien heeft kunnen overleven door het vermogen om samen te werken.

Sapiens rule the world not because of a special unique essence, but because we cooperate flexibly in large numbers. We create meaning to things that only exist in our imagination. As a result, we live both in an objective realm and a subjective realm.

Wat wij tot nu hebben gezien tijdens de pandemie die in 2020 begon, lijkt de stelling van de twee schrijvers te bevestigen. Op allen niveaus werken mensen, de mensheid, samen en lijkt het erop dat wij ook dit zullen overleven. In een recordtijd werden vaccins ontwikkeld en werden mensen ingeënt. Deze samenwerking zal ook nodig zijn om de klimaatcrisis af te slaan.

Dit positief mensbeeld staat in schril contract met het mensbeeld dat de mens egoïstisch en competitief is ingesteld. Dat de mens destructief is en de wereld vernietigd.

Ik vind het een mooi geloof en toch zoek ik verder en sluit ik andere opties niet uit. Zeker omdat het bestseller betreft heeft het voor mij iets van framing van de massa dat de meeste mensen deugen.

References

Bregman, R. (2019). De meeste mensen deugen. de Correspondent.

Harari, Y. (2014). Sapiens: A Brief History of Humankind. London: Harvill Secker.

Harari, Y. (2016). Homo Deus: A Brief History of Tomorrow.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page