top of page

Lock Step of 5.0?

Lock Step of 5.0?

DRAFT 1.0

25 oktober 2021

Het is bizar dat tien jaar geleden de Rockefeller Foundation scenario’s heeft ontwikkeld voor pandemie (The Rockefeller Foundation, 2010).

De vier zijn:

Scenario 2.0. (Centralized/I). Lock Step

Scenario 3.0. (Decentralized/I). Hack Attack

Scenario 4.0. (Centralized/We). Clever Together

Scenario 5.0. (Decentralized/We). Smart Scramble

Lock Step is dus: “A world of tighter top-down government control and more authoritarian leadership, with limited innovation and growing citizen pushback.”

Tot voor kort dacht ik dat dit scenario de minst waarschijnlijkste is. Maar nu de QR-code geïntroduceerd wordt, zie ik dat wij er midden in zitten. Dan neem ik niet eens mee dat de noodwet van kracht is. Ook zie ik in dat het redelijk te verantwoorden is, dat het noodzakelijk is om de pandemie te bestrijden.

Waarom zijn wij in Lock Step beland? Omdat wij individualistisch (“I”) zijn, terwijl wij collectief moeten handelen om van de pandemie te winnen, en omdat wij het niet zijn, moet het collectieve worden afgedwongen. En het zou zo kunnen dat als de overheid het niet kan afdwingen, wij in het instabiele Hack Attack scenario terecht komen.

De vraag is of wij als collectief zullen gaan handelen en daardoor richting Society 5.0 zullen ontwikkelen. Er zijn groepen en bewegingen die al die kant uitgaan. De vraag of uitdagingen als klimaatcrisis meer mensen de ogen zullen openen. Het is afwachten, maar zoals het er nu uit ziet, valt het te betwijfelen. Misschien helpt deze tekst een enkeling om het in te zien.

References

The Rockefeller Foundation. (2010). Scenarios for the Future of Technology and International Development. The Rockefeller Foundation and Global Business Network.

www.merriam-webster.com. (n.d.). Retrieved from lockstep: https://www.merriam-webster.com/dictionary/lockstep

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page