Kiessystemen
DRAFT 1.0
11 september 2021
Volgens mijn schrijfschema moet ik dit onderwerp behandelen vandaag. Misschien heeft het iets te maken met 9/11. Volgens de Amerikaan was toen de vrijheid en democratie aangevallen en in het hart getroffen. Kiessystemen is niet mijn favoriete onderwerp. Waarom? Omdat het volgens mij uitgekauwd is. Het gaat om wetten en procedures. Democratie wordt vaak gelijkgesteld aan een verkiezingssysteem waar mensen een keer in de zoveel jaar naar de stembus mogen. En velen hebben dan de illusie dat het volk heeft gekozen.
Maar laat ik toch kort iets zeggen over verkiezingssystemen. De meest voorkomende kiessystemen zijn:
• Evenredige vertegenwoordiging
• Meerderheidsstelsel
• Districtenstelsel met evenredige vertegenwoordiging
• Districtenstelsel met meerderheidsstelsel
Wij hebben op Curaçao een evenredigheidsstelsel. Velen vinden het interessant om na te denken over het invoeren van een radicaal ander system, zoals een districtenstelsel. Het is een beetje zonde van de tijd, want het perfecte systeem bestaat niet, de gevestigde orde zal niet geneigd zijn om mee te werken aan een radicale verandering, het introduceren van een nieuw systeem kan leiden tot onvoorziene effecten. In deze context hebben wij dit jaar een voorstel gedaan om de methode van allocatie van restzetels aan te passen, zodat nieuwe partijen meer kans maken op een (rest)zetel. Aanvankelijk was er wat publiciteit maar werd het al snel stil (Goede & van de Meent, 2021).
De reden waarom ik niet warm loop van kiessystemen is dat verdeling van de politieke macht steeds minder plaats vindt in verkiezingen. Ik beloof daar snel op terug te komen.
Maar rond verkiezingen zijn er nog andere zaken die in boeiend vind, zoals digitaliseringen van verkiezingen zoals in Estonia (Goede, 2019) en het theoretiseren over het besturen door gebruik van big data en algoritmes. Misschien is het toch boeiender dan ik denk.
References
Goede, M. (2019). E-Estonia: The e-government cases of Estonia, Singapore, and Curaҫao. Retrieved from www.academia.edu: https://www.academia.edu/38474810/E_Estonia_The_e_government_cases_of_Estonia_Singapore_and_Cura%D2%ABao?fbclid=IwAR3rhuNn5x5u50BiMjMplCo6vFHqjaJoDzZTfKMTD_of7ScOUvXoo85rxKc
Goede, M., & van de Meent, E. (2021). What constitutes a majority in Curacao Government? An analysis of the results of Curacao's March 2021 elections. Archives of Business Research, 38-44.
Dr. Miguel Goede
Comments