top of page

Jaarverslag Gemeenschappelij Hof van Justitie

Jaarverslag Gemeenschappelij Hof van Justitie

DRAFT 1.0

15 juni 2021

Enige dagen terug ontving het rapport nadat ik het had opgevraagd bij een journalist. Het telt ruim vijftig pagina’s en op de cover is een lid van het hof met een mondkapje afgebeeld, om te illustreren dat 2020 het jaar van COVID-19 was. De impact was afgerond 30% minder zaken gestart en ongeveer 30% minder uitstroom. Er wordt verslag gedaan van de Antilliaansering van het hof. Iets waar ik niet wakker van lig en mij eerder afvraag of dat een goede ontwikkeling is. Vervolgens wordt er een opsomming gepresenteerd van spraak makende zaken. Ik noem slecht de zaak van een gekozen lid van de Staten die een rechtszaak moest beginnen om door zijn collegae statenleden toegelaten te worden tot de Staten.

Dan is er een tabel met een overzicht van veertien klachten, gevolgd over de ervaringen met thuis werken door het hof vanwege de lockdown. Weer gevolgd door het verhaal over de organisatie, HR en digitalisering van het hof. De huisvesting, de tijdelijke verhuizing in het oud KPMG-gebouw en de renovatie van het Stadhuis.

Uit de cijfers blijkt dat ruim meer dan de helft strafzaken waren. Bestuursrecht is de kleinste tak van sport. Tussen de twee zit de tak civiele zaken. De doorlooptijd neem toe (en die zijn al onmenselijk lang). Het wordt afgesloten met het financieel verslag. (Gemeenschappelijk Hof van Justitie, 2021)

Wat moet ik concluderen? Het is goed dat het hof het goede voorbeeld geeft met het tijdig presenteren van een jaarverslag. Verder zie ik dat het hof wordt geconfronteerd met dezelfde zaken als de rest van de samenleving: pandemie, digitalisering, thuiswerken, The Future of Work en huisvesting. Wat zorgen baart is dat de wereld steeds verder versneld en de rechtspraak steeds poko-poko-der (langzamer) wordt. Dit heeft ongetwijfeld nu al consequenties, ook al zien wij het nog niet duidelijk.

References

Gemeenschappelijk Hof van Justitie. (2020). Jaarverslag Gemeenschappelijk Hof van Justitie 2020. Willemstad.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page