top of page

It is not the connectivity but the mindset 3.0

Curacao heeft vier fiberkabels die hier landen en ons verbinden met het internet. (Eigenlijk zijn het er zeven. Een achtste van Brazilie naar Miami is ook mogelijk) Cuba heeft er maar een. De meeste eilanden hebben er niet zoveel.

Daar komt bij dat wij in 2014 niet alleen ruimtereizen gaan maken, maar ook het modernste datacenter ter wereld, Ctex gaan openen.

Mooi! We hebben de beste auto maar doen er niet veel mee. We maken te weinig gebruik van ICT op het eiland en hebben te weinig ICTers. Gelukkig las ik in de krant van 22 september dat ook deze regering "one laptop per child" omarmt. Weet u wat dat betekent als het door gaat? Dat we in 2014 een leider worden op het gebied van de kennissamenleving 3.0. Dat de grootste bedrijven ter wereld zich hier komen vestigen. Niet vanwege de kabels alleen maar ook vanwege de opleiding van de mensen. Ik ga er dan even vanuit dat het project olpc nu eindelijk echt door gaat.

Er zullen business-incubators verschijnen rond de luchthaven, Airportcity. We worden een Cilicon Valley van de Caribbean en hebben een echt alternatief voor de raffinaderij na 2019, mocht die weg gaan en er iets als Green Town voor in de plaats komt. Wist u dat Google and Columbus, beiden giganten al een tijdje op het eiland zijn? En datacenter? Het E-Commerce park te Vredenberg bestaat al vanaf 1999. Het gaat daar blijkbaar zo goed dat men niet aan de weg timmert.

Nu kwam ik er achter dat de openbare bibliotheek eindelijk WiFi heeft. Dat hadden ze niet begin 2013 toen ik mijn boek "Curacao 3.0" publiceerde. Nu geld ook hier: het is niet de WiFi maar de "content". Maar ook daar er is hoop. In de Amigoe stond een pagina groot artikel over "Skempi" van Gino en partners. Ze gaan een soort iTunes starten voor Antilliaanse muziek. Zij zelf beseffen volgens mij niet hoe groot dit project is. Ik moet ook denken aan Satornino di conga's verkoopt aan de wereld via internet. Het illustreert veel van mijn punten: de rol van de nieuwe generatie en het belang van creativiteit en de "creative class".

Dus er is nog hoop dat we echt iets gaan doen met die connecties. We weten het nog binnen een jaar. Met deze twee stappen (olpc en opening Ctex) kan het niet anders dat het niet gaat om zomaar een nieuw ziekenhuis in 2016, maar om eHealthcare met accent op preventie door infomatievershaffing van burgers. Het kan niet anders dat we praten over eGovernment en niet zomaar een nieuw gebouw.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Dissent: A Pillar of Democracy

Dissent: A Pillar of Democracy April 18, 2024 Yesterday, I couldn't find the time to blog. My schedule was packed, and it was chaotic. Not only were there continuous meetings, but numerous reports nee

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium April 16, 2024 Last Friday, I had the opportunity to attend the symposium organized by the Association of Dutch Caribbean Economists (ADCE) on the them

Confronting Ignorance in the Face of Reality

Confronting Ignorance in the Face of Reality April 15, 2024 We are ignorant of the facts, and we deny the facts we do have. No one is pushing to finally publish the figures from the 2023 census. Howev

댓글


bottom of page