top of page

Is opleiding de basis van vertrouwen?

Is opleiding de basis van vertrouwen?

DRAFT 2.0

29 januari 2022

DRAFT 2.0

29 januari 2022

Ik stelde dat de basis van vertrouwen tussen commissarissen, bestuurders en aandeelhouders opleiding is. Ik werd terecht tegengeworpen dat er genoeg “goed” opgeleide mensen zijn die het vertrouwen niet waard zijn. Hetzelfde werd gesteld over kwaliteit; er zijn genoeg mensen die opgeleid zijn en geen kwaliteit leveren. Men stelt terecht dat de basis van vertrouwen integriteit is. Maar ik had altijd gesteld dat sinds de marktwerking in de jaren tachtig is ingetreden in het onderwijs, opleiding niet langer een garantie is.

Opleidingen beperken zich steeds meer tot skills en te verkopen kennis. Het gaat steeds minder om kunnen nadenken, filosofie en ethiek. Ook het ethiek van het vak wordt nauwelijks aangeboden. Het vak corporate governance staat vaak niet op de lijst.

Wat is integriteit? Het is de praktijk om eerlijk te zijn en een consistente en compromisloze naleving van sterke morele en ethische principes en waarden te tonen. In de ethiek wordt integriteit beschouwd als de eerlijkheid en waarachtigheid of nauwkeurigheid van iemands acties.

Integriteit is dus erg des persoons. Hoe wordt een individu integer? Door opvoeding, vorming en opleiding gericht op integriteit. Reeds enige jaren is het accent op individuen verschoven naar instituties. En dit is terecht, want het is moeilijk integer te zijn in een landschap van corrupte instituties. In onze samenleving zijn vele instituties gecorrumpeerd. Een belangrijke factor die daartoe heeft bijgedragen in de opkomst van het neoliberalisme. Het neoliberalisme heeft alle waarden vervangen voor de waarde van het geld; geld verschoont alles, rijke mensen zijn integere (nette) mensen. Wij komen nu achter dat het soms verre van waar is. Dat wordt getoond in de vonnissen in de grote zaken de laatste tijd.

Hoe lossen wij dit op? Opvoeding, vorming en onderwijs. Instituties worden gevormd door mensen, dus be the change you wish to see in the world.

Dr. Miguel Goede

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page