top of page

Is het duidelijk dat wij het niet hebben gered?

Is het duidelijk dat wij het niet hebben gered?

DRAFT 3.0

16 maart 2023

Op 10 april, tweede paasdag, de dag van Seú, haal ik drie enveloppen van Aqualectra uit de brievenbus. Ik weet niet wanneer ze in de bus zijn gevallen want het was nog eens Goede Vrijdag. Het betrof de eerste én tweede aanmaning én een nieuwe rekening. Ik ben nog getraumatiseerd van de laatste afsluiting door Aqualectra dus vroeg ik mijn vrouw hoe het zat. Ze zei dat het wel goed is want wij hebben betaald en dat dit altijd zo gaat, want het moment waarop zij betaald heeft tot gevolg dat het bedrijf het later verwerkt. Ik begrijp het niet maar zal wel goed zijn. Maar het is niet goed! Als ik gewoon betaal moet ik geen aanmaningen krijgen. Het systeem moet aangepast worden en het factuur moet nog eenvoudiger, en dat geldt ook voor FLOW en anderen.

Ik had die donderdag daarvoor twee berichten uit brievenbus gehaald, dat er twee aangetekende brieven opgehaald konden worden in Punda, maar liefst deze week, anders gaat het mij geld kosten. Ik verwachte twee brieven uit Nederland. Dinsdag, de eerst volgende werkdag, begaft ik mij naar Punda. Ik stapte eerst Mc binnen want ik ga er vanuit dat er geen toiletten zijn voor klanten in het Postkantoor. Bij binnenkomst was ik aangenaam verrast. Aan een balie werd mij door een bewaker gewezen waar en op welke knop ik moest drukken voor een nummer te krijgen en kon ik plaatsnemen op een van de banken. Het was niet druk. Op de schermen zou ik mijn nummer moeten volgen. Er waren drie voor mij of zo iets. Slechts één scherm deed het en de nummers waren erg klein en dus niet te lezen vanaf mijn plaats. Het gaf aan dat ik binnen tien minuten geholpen zou worden. Ik zette een timer op mijn watch. Weldra bleek dat het scherm het nummer ook oproept en groot projecteert. Na tien minuten nog niets. Ik zou 45 minuten wachten en in vijf minuten klaar zijn. Voor mij werden mensen nog geholpen aan een nummer omdat iemand nog een nummer over had en een ander maar weg gaf. Toen ik aan het loket was mocht een Latina nog tussendoor iets afspreken over het geld dat ze naar huis moest zenden. Ik was geïrriteerd, want zoals u weet kan ik niet goed tegen wachten, maar de medewerkster had daar geen begrip voor. Toen ik de aangetekende brieven in handen had moest ik ze terug geven en nog een paar minuten wachten. Even later stond ik toch buiten.

Ik gaf de brieven af bij de notaris en begaf mij naar ACU te Zuikertuintje. Ik moest geld overmaken van mijn ACU rekening naar mijn bankrekening. Als gebruikelijk is er een rij buiten de filiaal. De man aan de deur deed zijn best. Even later mocht ik binnen in de rij voor een loket. Bij het loket aangekomen bleek dat ik bij de klantenservice moet zijn. Ik begrijp het niet. Binnen zitten kan niet dus beland ik weer buiten maar met een nummer. Maar ik kan het nummer buiten niet volgen. 45 minuten later mag ik binnen nog eens 45 minuten wachten tot mijn nummer verschijnt. Maar op mijn stoel heb ik geen zicht op het scherm. Ik blijf veranderen van stoel wanneer er weer een stoel vrij komt. Na totaal anderhalf uur ben ik aan de beurt. Ik besluit om niet geïrriteerd te zijn en ben binnen vijf minuten klaar. Ik vraag aan de medewerkster waarom ben ik in vijf minuten klaar en duurt het bij anderen zo lang. Ze lachte het weg.

Toevallig deelde Anthonie Guillermo hun ervaring met Kranshi om een uittreksel te krijgen. Het is hetzelfde verhaal.

Maar eerlijk, er zijn ook zaken die anders lopen. 16 april maakt mijn vrouw haar e-bank open en ziet dat ze restitutie heeft ontvangen van IB en AOV over 2021 van de Belastingdienst. Vorige jaar hebben wij over onze achterstand van tien jaar geschikt. Achterstand die was opgelopen omdat wij al die tijd geen antwoord kregen op onze ingediende bezwaren. Wel ontvingen wij aanmaningen en “liefdesbrieven” van deurwaarders. Ik dacht dat ik een uitzondering was en om hier vanaf te zijn heb ik betaald met die korting van 40%. Later begreep ik dat er wel twintigduizend van dergelijke gevallen waren, en later maakte de minister bekend dat alle belating schulden tot en 2017 waren kwijtgescholden. De vraag is dus of ik wel zo’n gunstige regeling heb gehad. Maar ik ben in ieder geval blij dat wij nu geen achterstand meer hebben. De vraag is of de belastingorganisaties dit kunnen verduurzamen.

Het verhaal van lage productiviteit van het eiland en slechte service is geen abstract verhaal. Het is wat ik hier beschrijf. Wij hebben geen organisaties die continu verbeteren. Met de beste technologie, met nummers, afspraken en schermen, nog wacht de klant nog uren.

Miguel Goede

0 views0 comments

留言


bottom of page