top of page

"In line online?"

Vrijdag 6 september. Het is tien uur. Na een ontbijtmeeting ga ik richting bureau rijbewijzen om een nieuw rijbewijs te maken. Als ik aankom rijden zie ik een groep mensen voor de deur staat. Het lijkt goed. Als ik de groep nader hoor ok een bewaker uitleggen dat er niemand is die nu service kan bieden,,naar dat iemand terug is geroepen van een vrije dag en dat er binnen een uur service is. Ik besluiten half twaalf terug te komen. Bij terug komst krijg ik nummer vijf. Voor mij wordt een man weggezonken. Je kan je rijbewijs pas vernieuwen als het binnen een maand verloopt. Hij leg uit dat hij in het buitenland zit. Dan moet je je ticket meenemen om toch geholpen te worden. Ik ben aan de duurt. Doktersverklaring, oud rijbewijs, vijfennegentig gulden. Paspoort of rijbewijs? Ik moet weer naar huis. De burger hoort dit gewoon te weten. Om kwartovereen ben ik terug. Ik hoef geen nummer te trekken.

Net in week dat we het in de talkshow 2121 hebben over de service van het ambtelijk apparaat. Donderdag was minister van de Horst in het programma. Hij verklaarde zelf hoe slecht te service was bij het bureau rijbewijzen en bij het bevolkingsregister. Is is zich van bewust dat het apparaat nauwelijks werkt. Maar ik denk dat weinig burgers zich realiseren hoe slecht slecht het apparaat werkt. Ik begrijp ook dat het niet makkelijk is. maar de vraag is: wat doe je er in godsnaam aan? Het gevolg is rijen en wachten. Met je iPad kun je de productie voortzetten. Helaas kun je niet "in line, on line". Halftwee rij ik weg met een nieuw rijbewijs. Ik ben dus dagen en uren verder. Inmiddels is ook de man met zijn ticket weer aan het locket. Ik vraag me af hoe het zal gaan over vijf jaar, wanneer ik mijn rijbewijs moet vernieuwen.

Het is een feit de gepensioneerden voeren actie tegen de basisverzekering. Maar er is ook een andere kant van de medaille. Als ik bij de kapper zit komt Michael naast me te zitten. Hij vraagt hoe het met mij gaat en of ik ook al met pensioen ben. Ik leg uit dat ik begin vijftig ben. Hij lacht empathisch. Hij is met pensioen. Vroeger werd je depressief van pensioen. Tegenwording leven de mensen op van pensioen. Ze zijn bevrijd.

In den competitieve economie introduceren organisaties technologie om efficiëntie voordeel te behalen. Hier niet. Een voorbeeld. Banken introduceren ATM machines en internetbankieren en bouwen nieuwe gebouwen met loketten. In andere landen sluiten banken loketten. Ik was aangenaam verrast dat de ombudsman een goed digitaal online intakeformulier heeft. Maar het wordt nauwelijks gebruikt. Ik denk dat het te maken heeft het dit dat het niet wordt gepromoveerd. Het gevolg is dat nieuwe technologie wordt geïntroduceerd maar dat niet naar efficiëntie wordt gestreefd. Er is een verklaring. Men vraagt zich af wat je moet met de mensen die je weg rationaliseert. Deze mensen moeten omgeschoold worden maar dat doen we niet. Dus zijn we een inefficiënte samenleving en staan we allemaal met onze gadgets in de rij, nadat we vier keer op en neer zijn gereden. Als je ambtenaar bent of bij de bank werkt heb me er geen last van. Ook de overheidsbedrijven rapporteren winst. Maar het eiland is bijna onleefbaar aan het worden.

0 views0 comments

Comments


bottom of page