top of page
mpgoede

Huntu,samen, wij

Huntu,samen, wij

DRAFT 2.0

3 augustus 2022

Al een paar jaar horen wij het woord ‘huntu’. Al voor de pandemie. In de praktijk merken wij er weinig van; wij zijn extreem individualistisch. Dat was ook de essentie van de “Geniale Anarchie” van Boeli van Leeuwen.

Wat wij nu van de pandenie hebben moeten leren is dat wij elkaar nodig hebben en zaken samen moeten oplossen. Sterker nog de samenleving 5.0 zal meer dan door technologie bepaald worden door een nieuw sociaal contract tussen ons; 'wij.'

Mijn mentor, Wim de Vrijer, overleden in 2012, zijn leer is in een paar regels samen te vatten: het gaat in de samenleving om de balans tussen 'wij' en 'ik.' Dat was volgens Wim het welbegrepen eigenbelang van Adam Smith. Op 02.02.2020 heb ik Wim geëerd met mijn e-boek "Society 5.0;We and I" (Goede M. , 2020). Het boek is internationaal duizenden keren gedownload. Ik denk dat het lokaal relatief onbekend is.

Maar langzaam komen steeds meer mensen zelf onbewust tot het inzicht. Ik hoorde vanochtend minister Charles Cooper tot de conclusie komen dat wij gezamenlijk moeten komen tot een nieuw systeem van openbaar vervoer, iets waar wij al minstens dertig jaar tegenaanlopen. En ook Cooper ontmoet op zijn pad het summum van individualisme; de chaffeur van de kleine busjes. De vraag is of ook deze individualisme het eigenbelang nu wel zullen begrijpen.

Ik hoorde Curt Everts vertellen over de zoekactie naar de toerist die in onze woeste, ongerepte natuur, was verdwaald. Het was helaas niet gelukt om hem op tijd te vinden. Wat Everts benadrukte dat het gaat om samenwerken en coördinatie, dat dat steeds belangrijker wordt; samen.

Mijn punt is: hoe eerder iedereen begrijpt dat het gaat om 'wij' en niet om 'mij,' hoe eerder wij verder komen. Het doorpakken met het reguleren van de topinkomens heeft een enorme symbolische waarde. Het laat zien dat het niet gaat om mijn inkomen maar een menselijk bestaan voor iedereen.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page