top of page

Hond bijt man

Hond bijt man


DRAFT 4.0


5 november 2023


Elke dag op weg naar mijn werkplek passeer ik de Burger King op de Caracasbaaiweg. Het is me al jaren opgevallen dat de roedels straathonden hier gestaag groeien. Hoewel ik al geruime tijd niet meer fiets op die weg, vraag ik me af hoe fietsers dit nog veilig kunnen passeren. Straathonden zijn in op het eiland al geruime tijd een probleem. Hoewel het ooit onder controle was, lijkt het nu uit de hand te lopen door problemen bij het plaatselijke dierenasiel en de dierenbescherming.

Recentelijk is er een nieuwe wet op dierenwelzijn van kracht geworden, maar wat dit betekent in de context van deze situatie is voor velen onduidelijk. De straathonden lijken steeds dikker te worden doordat ze regelmatig gevoed worden op deze hoek, en op andere hoeken, voornamelijk door Europese Nederlanders, die schijnbaar meer om deze dieren geven dan anderen. Het probleem is dat deze honden hun voederplek als hun territorium gaan beschouwen en dit willen verdedigen, wat helaas leidt tot aanvallen op voetgangers en fietsers.

Mijn vrouw en ik vragen ons vaak af waarom de mensen die deze honden voeden ze niet gewoon mee naar huis nemen. Gelukkig gebeurt dat af en toe, maar niet vaak genoeg. De laatste jaren hoor je steeds vaker dat er in Nederland problemen zijn met onze “Westpointers,” want onze honden zijn nu eenmaal anders dan Nederlandse honden.

Mijn punt is dat wat ooit een relatief klein probleem was, nu is uitgegroeid tot een groter en complexer probleem. Het lijkt nu moeilijk op te lossen te zijn, en dat brengt de veiligheid van voetgangers en fietsers in gevaar. Het is hoog tijd dat er serieuze stappen worden ondernomen om dit probleem aan te pakken en te voorkomen dat het nog verder escaleert. Het past niet in de toeristische ambities van het eiland. We moeten op zoek naar duurzame oplossingen, niet alleen voor de straathonden, maar ook voor de veiligheid en welzijn van de gemeenschap als geheel.


Miguel Goed

18 views0 comments

Comments


bottom of page