top of page

Holle frase, investeringen

Holle frase, investeringen

DRAFT 30

16 april 2023

Na het ondertekenen van de Onderlinge Regeling had iedereen het, meer dan normaal, over investeringen. “Wij hebben investeringen nodig om de economie, na meer dan twintig jaar en zeker na de pandemie, weer uit het slop te trekken.” Men is verontwaardigd dat Nederland deze investeringen niet heeft gestopt in een pakket gekoppeld aan het landspakket. “Nederland moet gewoon weten dat wij niet weerbaar kunnen worden zonder geld, met name investeringen. En de regering heeft gefaald om dit te onderhandelen en vast te leggen.”

Maar wat is een investering?: Een investering is de handeling waarbij geld of middelen in iets worden gestoken met de verwachting in de toekomst een rendement of winst te behalen. Het gaat meestal om de aankoop van een actief zoals aandelen, obligaties, onroerend goed of een zakelijke onderneming, in de hoop dat het actief in waarde zal stijgen of in de loop van de tijd inkomsten zal genereren.

Wie is investeerder?: Een belegger is een persoon of entiteit die zijn geld of middelen in een actief of onderneming stopt met de verwachting een rendement of winst te behalen. Beleggers kunnen individuen, instellingen of organisaties zijn die bereid zijn een bepaald risiconiveau te nemen in ruil voor de potentiële beloning van een hoger rendement op hun investering.

Het roepen om investeringen en investeerders komt intelligent over. En alle politici en anderen willen intelligent overkomen en dus roept iedereen als een papegaai: investeringen. Wat ik niet hoor is investeren waarin? Als wij nu kijken wat van de grond komt, is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de bouw van hotels en appartementen (betton, asfalt, staal en glas) en weten wij dat er niet genoeg mensen zijn die daar willen of kunnen werken. Ook kunnen wij vaststellen dat er veel is geïnvesteerd in de meer dan honderd jaar oude bodemloze putten―de raffinaderij en het dok. En wat wij hebben verkocht is onze telecommunicatie.

Wat ik nog niet heb gezien is een investeringsplan waarin is opgenomen waarin men met rendement denkt te kunnen investeren. In Europa zelf maar ook elders, bijvoorbeeld de Verenigde Staten volgt men de strategie van de Green New Deal. Dat houdt in dat men investeert in bedrijven of andere entiteiten die van belang zijn voor de energietransitie. Zelfs hier beginnen wij steeds meer over alternatieve energie te praten maar wij zien het grotere geheel niet. Het gaat om de reset naar de pandemie. De energietransitie is daar een belangrijk onderdeel van. Maar daar hoort ook ICT bij, een betere overheid, om maar een aantal zaken te noemen. Maar over het geheel van de reset en de bijbehorende investeringen horen wij weinig. Alleen de lokale complotdenkers laten van zich horen bij ieder geluid over de klimaatcrisis.

Miguel Goede

2 views0 comments

Комментарии


bottom of page